Lažna kilometrina je ena najpogostejših prevar, ki se pojavlja na trgu rabljenih avtomobilov. Ta na nezakonit način napihne ceno rabljenega vozila in pokvari lastniško izkušnjo. Kot je pokazala nedavna študija carVertical, so kupci premium nemških avtomobilov v največji nevarnosti, da kupijo avtomobil s prevrtenim števcem kilometrov.

TOP 10 najbolj pogostih modelov avtomobilov z nazaj prevrtenimi kilometri: na vrhu lestvice BMW M5

Da bi ustvarili seznam najpogostejših avtomobilov s prevrtenim števcem, je IT-podatkovno podjetje carVertical analiziralo več kot 700 000 poročil o zgodovini rabljenih avtomobilov, pridobljenih med novembrom 2020 in novembrom 2021. Analiziranih je bilo osemnajst različnih trgov, vključno s Poljsko, Romunijo, Madžarsko, Francijo, Slovenijo, Slovaško, Češko, Litvo, Latvijo, Estonijo, Ukrajino, Bolgarijo, Srbijo, Nemčijo, Hrvaško, Rusijo, ZDA in Italijo.

Kot kažejo podatki o prevoženih kilometrih, je BMW M5 najpogostejši model z nazaj prevrtenim števcem kilometrov, saj je bilo med preverjenimi primeri tega modela verjetno malo več kot ena tretjina tistih s prevrtenim števcem. Samo ta statistika pa ni dovolj, da bi odkrili razsežnost te težave pri BMW-jih – kot je nedavno poudaril g. Matas Buzelis, avtomobilski strokovnjak pri carVertical, avtomobili znamke BMW na tem seznamu prevladujejo:

“Polovico mest na seznamu TOP 10 zasedajo avtomobili tega proizvajalca. To je povezano s povpraševanjem po rabljenih BMW-jih na različnih trgih. Podatki tudi razkrivajo, da je pri dragih avtomobilih večja verjetnost, da imajo prevrtene kilometre in to je potrebno tudi upoštevati pri iskanju rabljenega vozila. Ravno na tem mestu pride prav preverjanje prevoženih kilometrov.”

Drugo in tretje mesto na seznamu zasedata BMW serije 7 in Subaru Outback s 33,4 oziroma 31,8 odstotka avtomobilov, ki naj bi imeli prevrtene kilometre. Peti najpogostejši avtomobil s prevrtenim števcem je bil Audi A8, medtem ko je njegov bolj športni brat, A7, zasedel deseto mesto, kjer je imela nekaj več kot četrtina (25,8 odstotka) teh vozil v študiji zmanjšano število prevoženih kilometrov.

Matas Buzelis pojasnjuje, da je razlog, da so vozila premium razreda med tistimi, ki imajo najpogosteje prevrtene kilometre, višji dobiček. Vrtenje števca kilometrov nazaj je razmeroma poceni in preprost postopek, ki nepoštenim trgovcem z avtomobili zagotavlja dodaten prihodek.

Razširjen seznam 20 najpogostejših avtomobilov s prevrtenim števcem lahko najdete v tej študiji.

Najbolj pogosti modeli avtomobilov z nazaj prevrtenimi kilometri glede na leto izdelave: prevrten števec imajo največkrat starejši avtomobili

Kot je pokazala raziskava, je pri nakupu rabljenega avtomobila nujno potrebno preveriti prevožene kilometre, zlasti pri starejših vozilih. Najpogostejši modeli avtomobilov s prevrtenim števcem so izdelani med letoma 2006 in 2016. Vendar pa strokovnjak za avtomobile Matas Buzelis poudarja, da obstaja povezava med možnostjo goljufije in razredom avtomobila:

“Seznam najpogostejših avtomobilov s prevrtenimi kilometri sestavljajo večinoma premium vozila, nekaj pa je tudi modelov ekonomskega razreda, čeprav z manjšim deležem skupnega števila primerov s prevrtenimi kilometri. Avtomobili Subaru, Ford in Volkswagen spadajo v isto starostno skupino kot vozila višjega razreda. Kot kaže, imajo od 5 do 15 let stari avtomobili največkrat prevrtene kilometre.”

Ford Mustang je najnovejši model na tem seznamu. Bodoči lastniki šeste generacije mišičastega Mustanga morajo biti na spletu zelo pozorni pri pregledovanju podatkov o zgodovini kilometrov. Lastniki BMW M5 letnik 2006, serije 5 letnik 2007 in X5 bi prav tako morali raziskati ali ima njihov avtomobil realne kilometre.

Matas Buzelis pojasnjuje, da zna biti pri najnovejših modelih vrtenje kilometrov malo bolj zapleteno. Prav tako je manj verjetno, da bi se pri novejših avtomobilih pojavljali prevrteni kilometri:

“Pri avtomobilu z recimo 50 000 ali 80 000 kilometri nima smisla vrteti kilometre nazaj, kupcem pa se vseeno izplača preveriti, ali so kilometri na števcu realni ali ne.”

Najbolj pogosti modeli avtomobilov z nazaj prevrtenimi kilometri glede na vrsto goriva: po navadi imajo večkrat prevrten števec dizelski avtomobili

Večina modelov s prevrtenimi kilometri ima dizelski motor. Avtomobilski strokovnjak g. Buzelis poudarja, da je bilo to vedno tako:

“Dizelski avtomobili so narejeni za večje razdalje, kar pomeni, da je pri takšnih motorjih prevara s kilometri bolj verjetna. Se pa lahko to v prihodnosti spremeni, ker prodaja dizelskih avtomobilov upada.”

“Če pogledamo številke, jasno vidimo, da je običajno do 80 ali 90 odstotkov avtomobilov s prevrtenim števcem dizelskih. Vzemimo na primer model Volkswagen Phaeton – od 10 primerov s prevrtenim števcem jih ima devet dizelski motor in le en bencinski motor.”

Število dizelskih in bencinskih modelov BMW serije 6 s prevrtenimi kilometri je skoraj enako, to pa zaradi tega, ker je bencinska izvedba veliko bolj popularna. Pri nekaterih modelih sploh ni dizelskih motorjev. BMW M5 in Ford Mustang imata na voljo le bencinski motor.

Zaključek: prevara z nazaj prevrtenimi kilometri močno napihne vrednost rabljenega avtomobila in pokvari lastniško izkušnjo

Analiza vrednosti avtomobilov s prevrtenimi kilometri je pokazala, da je imelo od vseh pregledanih vozil v zadnjih 12 mesecih 16,1 odstotek primerov nazaj prevrtene kilometre. Ker se prevara z lažnimi kilometri precej pogosto pojavlja na trgu rabljenih avtomobilov, je pomembno uporabiti spletno preverjanje zgodovine avtomobila, da se izognemo prevari.

Medtem ko so kupci avtomobilov ekonomskega razreda nekoliko manj izpostavljeni tej grozni lastniški izkušnji, so tisti, ki kupujejo premium dizelska vozila med starostjo 5 in 15 let najbolj ogroženi, saj imajo takšne vrste vozila največkrat prevrtene kilometre. Tudi zmogljivi modeli imajo veliko primerov goljufije s kilometrino in če naletite na njo brez preverjanja zgodovine avtomobila na spletu, lahko to postane prava finančna nočna mora.

 

Vir: CarVertical, oziroma zanj Matas Buzelis