V soboto, 12. novembra 2022, je Prvo slovensko pevsko društvo LIRA Kamnik v Domu kulture Kamnik obeležilo 140. obletnico delovanja. Zbranim se je ob tej priložnosti pridružil tudi župan Matej Slapar skupaj z ministrom za obrambo Republike Slovenije Marjanom Šarcem.

Nekaj vznesenega je, če se ljudje zberejo; ne le, da bi ob pesmi preživeli vesele ure, temveč da želijo to veselje deliti tudi z drugimi. To je bilo zagotovo glavno vodilo ustanoviteljem Prvega slovenskega pevskega društva LIRA Kamnik davnega leta 1882. Najstarejše slovensko pevsko društvo LIRA je temu idealu ostalo zvesto do današnjih dni in je gojenju pesmi, še posebno slovenske ljudske pesmi, namenjalo posebno pozornost. Pevci LIRE so slovensko ljudsko pesem in tako tudi ime Slovenije in Kamnika ponesli daleč čez državne meje. Sodelovali so na različnih festivalih in tekmovanjih v Sloveniji in po Evropi. V svoji bogati zgodovini so dosegli kar nekaj mednarodnih priznanj na področju moškega zborovskega petja: drugo mesto na mednarodnem tekmovanju v Rivi del Garda (Italija), posebno priznanje na tekmovanju v Saarbrücknu (Nemčija), pa tekmovanja v Arezzu, Mariboru … in še bi lahko naštevali. Omenim naj le zadnja dva mednarodna uspeha: leta 2004 je LIRA kot prvi evropski kontinentalni zbor izjemno uspešno nastopila na mednarodnem festivalu waleških pevskih zborov v Royal Albert Hallu v Londonu, kamor so bili pevci ponovno povabljeni v oktobru 2008 in leta 2012 zopet v London na glasbeno olimpijado ob odprtju olimpijskih iger. Oktobra 2006 so z odličnim nastopom prepričali žirijo na mednarodnem tekmovanju 20. Praga Cantat, kjer so osvojili srebrno priznanje.

LIRA ima več kot trideset nastopov letno; od samostojnih koncertov pa do raznih prireditev z drugimi zbori ali skupinami. S posebno ljubeznijo prepeva v domačem Kamniku in okolici. Njihove prireditve na Glavnem trgu oz. na trgu ob vznožju Malega gradu v pozdrav letnim časom -Pozdrav pomladi, Pozdrav poletju in Pevske jaslice pri sv. Primožu – so postale že tradicionalne. Prav tako redno nastopa na Dnevu kamniških planin na Kamniškem in Kokrškem sedlu in na različnih proslavah. S svojim prepevanjem doma in v tujini navdušuje zahtevno občinstvo in tke prijateljske zborovske vezi. V Kamnik vabi zbore iz tujine in poskrbi, da spoznajo lepote in znamenitosti mesta. Tako je maja leta 2006 v avli Srednješolskega centra Rudolfa Maistra nastopil London Welsh Male Voice Choir, ki velja za najštevilnejši londonski moški pevski zbor. V Slovenijo je prišlo okrog 80 pevcev in nekaj veličastnega je bilo, ko je skupaj z LIRO na odru mogočno zazvenela pesem ubranih moških glasov! LIRA je bila vse svoje obdobje tesno povezana z mnogimi slovenskimi skladatelji, med njimi so Emil Adamič, Zorko Prelovec, Mihael Rožanc, France Ačko, Ciril Vremšak, Pavel Šivic, Vasilij Mirk, ki so ji posvetili svoje skladbe. Zbor danes šteje 26 aktivnih pevcev, občasno pa se mu pridružijo tudi nekdanji člani. Zadnjih nekaj let zbor uspešno vodi dirigent dr. Andrej Misson, skladatelj in profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo. Pod njegovim vodstvom je LIRA močno napredovala v kakovosti izvajanja, razširila repertoar (iz njihovih grl je moč slišati tudi ameriške, afriške in druge pesmi) ter se znova prebila v evropski vrh moškega zborovskega petja. Prvo slovensko pevsko društvo LIRA Kamnik je v letu 2012 praznovalo 130-letnico ustanovitve. Ob 90-letnici delovanja, leta 1972, je za svoje delo prejelo zlato plaketo Občine Kamnik, leta 2003 pa je LIRI kot najstarejšemu samostojnemu slovenskemu pevskemu društvu tedanji slovenski predsednik dr. Janez Drnovšek izročil častni znak svobode Republike Slovenije za dosežke na področju slovenskega zborovskega petja in za prispevek k slovenski narodni zavednosti.

Župan Matej Slapar je ob tej priložnosti z zahvalo LIRI in njenim članom namenil naslednje misli:

»Malo je pevskih zborov, ki se lahko pohvalijo s tako bogato zgodovino kot jo ima Pevsko društvo Lira, ki ima že 140 letno tradicijo in je najstarejše slovensko pevsko društvo. Društvo so 5. novembra 1882 ustanovili pevci, ki so izšli iz Kamniške čitalnice kot protiutež nemškim društvom v Kamniku z namenom, da bi spodbujali nastajanje, delovanje in razvoj slovenske kulture. Eden začetnih zborovodij Lire je bil znan Kamničan, učitelj France Stele, v 20. stoletju je s pevci občasno deloval prof. Emil Adamič. Po letu 1920 je vodenje zbora prevzel znameniti Kamničan, priznani skladatelj Ciril Vremšak. Delovanje zbora je bilo začasno prekinjeno v času 1. in 2. svetovane vojne. Leta 1945 je pevski zbor ponovno prevzel Ciril Vremšak, za njim pa leta 1962 njegov sin Samo Vremšak, ki je Liro uspešno vodil do leta 1993, ko je zborovodenje prevzel Marjan Ribič do leta 2000, ko je dirigentsko službo prevzel dr. Andrej Misson, skladatelj in izredni profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo, ki društvo uspešno vodi še danes. V svoji bogati zgodovini ste dosegli ogromno mednarodnih priznanj na področju moškega pevskega zbora. S svojim prepevanjem doma in v tujini navdušujete zahtevno občinstvo in tkete prijateljske zborovske vezi. Zavedate se poslanstva ohranjanja moškega zborovskega petja, ohranjate tradicijo slovenstva, ste odgovorni in ponosni glasnik slovenske glasbene zakladnice in tudi zakladnice tujih skladateljev, posebno mesto v repertoarjih je posvečeno generalu Rudolfu Maistru. Slovensko ljudsko pesem ter ime Slovenije ter Kamnika ste ponesli daleč čez državne meje. Sodelovali ste na različnih festivalih in tekmovanjih v Sloveniji ter širom Evrope. Hvala vsem članom, ki zvesto pojete, posebna zahvala vsem nekdanjih dirigentom in seveda največja sedanjemu prof. dr. Andreju Missonu. Hvala, ker prenašate glasbo tudi na vse naslednje generacije. Prvemu pevskemu društvu LIRA Kamnik zato v imenu Občine Kamnik predajam zahvalo za 140. obletnico glasbenega delovanja in ustvarjanja

Članom Prvega slovenskega pevske društva LIRA Kamnik pa je iskrene čestitke namenil tudi minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec, ki je poudaril pomen slovenske kulture in razvoja le-te ter dejal, kako pomembno je gojiti ta del slovenske dediščine.

Tone Ftičar je Francu Poljanšku v imenu Javnega sklada za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Kamnik podelil priznanje za 50 let ustvarjanja in delovanja v zboru. Čestitke je članom namenil tudi Boris Selko.

Na odru so se jim pridružili gostje člani ansambla rogov Akademije za glasbo, Mestna godba Kamnik in Slovenski oktet, slednjemu so Liraši podelili prapor. Za preplet misli in besed sta poskrbela Barbara Božič in Matic Romšak.

 

 

Spletno uredništvo:
Besedilo o zgodovini povzeto: spletna stran Prvega slovenskega pevskega društva 
LIRA Kamnik
Fotografije: Janez Pelko