Prva obletnica vlade Janeza Janše

Pred enim letom je bila imenovana 14. vlada republike Slovenije pod vodstvom Janeza Janše. Janez Janša je dobil priložnost sestaviti vlado po tem, ko je Marjan Šarec odstopil kot predsednik vlade.

Na novinarski konferenci smo lahko slišali s čim se je vlada soočaala v zadnjem letu in kakšni so plani za letos.

Vlada se je v tem letu v veliki večini spopadala z epidemijo, saj je bilo 80 % dela in časa namenjeno prav temu. Vlada je kljub slabim napovedim iz začetka lanskega leta in kljub epidemiji, ki je udarila, uspela bistveno zmanjšati napovedani primankljaj in nezaposlenost. Sloveniji so napovedali padec BDP nad povprečjem EU in 120.000 brezposelnih oseb. Predsednik vlade je napovedal, da bomo v letošnjem letu nadoknadili primankljaj, če le ne bo večjih pretresov.

Priznal je, da je bila epidemija, s katero smo se in se še soočamo, večja preizkušnja, ko so mislili. Zdaj pa sledi izpolnjevanje ključnih koalicijskih zavez. Med njimi je tudi debirokratizacija, zato že pripravljajo prvi sveženj, ki naj bi bil sprejet in uveljavljen do poletja. Prav tako je Janša napovedal decentralizacijo, ureditev dolgotrajne oskrbe ter prenovo plačnega sistema v javnem sektorju.

Vsekaor pa je tudi v prihodnje pričakovati, da se bo vlada morala soočati z obvladovanjem SARS-COV-2. Po mnenju predsednika vlade je realno pričakovati tudi tretji val epidemije in po njegovih zagotovilih se bo vlada nanj pravočasno odzvala.