V Ljubljani je v sredo potekal že četrti vseslovenski upokojenski shod s pričetkom  na Trgu republike, od koder se je glavnina odpravila do predsedniške palače in od tam pot nadaljevala do Vlade RS ter nazaj na Trg republike.

 

Tudi tokrat se je zbrala ogromna množica ljudi, pretežno upokojenk in upokojencev. Trg republike je bil poln protestnikov, le ti so stali ne le na ploščadi, temveč tudi na vseh dvignjenih površinah.

Pavel Rupar je v svojem govoru pozval predsednico države dr. Natašo Pirc Musar, da odslovi Biserko Marolt Meden, ki v uradu predsednice države opravlja funkcijo svetovalke predsednice republike. Prav ta izjava je povzročila precej vroče krvi, saj se je predsednica republika takoj odzvala na izrečene besede.

Zapisala je: “To je moja Biserka in naj že kar na začetku povem, da ne gre nikamor. Odločno obsojam pozive k njeni »odstranitvi”. Gre za brutalno sovražne besede v režiji nekoga, ki ima s tovrstnim početjem sicer že dolgo zgodovino.” V daljšem zapisu pa dodala, da tudi sama podpira predlog zakona o evtanaziji. 

Ob tem zapisu je potrebno poudariti, da v govoru Rupar ni omenjal besede odstranitev, temveč se je izrazil z besedo “odsloviti”. Besedi imata popolnoma drugačen pomen.

V razjasnitev, kaj je bilo izrečeno, objavljamo tudi posnetek, ki se že deli na družbenih omrežjih.

Na odziv Pirc Musarjeve se je odzvala tudi predsednica Državnega zbora, ki je sledila zmotni uporabi besede “odstranitev” in odpovedala že dogovorjen sestanek z Ruparjem. Zapisala je:

“Draga Biserka in draga Nataša,

izjemno vaju obe spoštujem in ostro obsojam zavržne izjave Pavla Ruparja na današnjem shodu pred Državnim zborom. Niso samo zavržne, po mojem mnenju imajo tudi znake kaznivega dejanja, vsekakor pa predstavljajo hud prekršek in so globoko posegle v človekovo dostojanstvo.

Gospod Pavle Rupar, na tem mestu odpovedujem srečanje z vami, ki je bilo predvideno za 16. maja. Jutri bo sestavljen tudi uradni dopis.”

Žalostno pri vsem tem pa je, da nikogar od oblasti ne zanima tako velika skupina ljudi, ki se vsak mesec zbere v centru Ljubljane. Prav tisti, ki danes odpisujejo kazni protestnikom iz časov, ko je po celem svetu kosila korona in so takrat te proteste celo podpirali, nekateri med njimi so se jih celo udeleževali in jih izkoristili za boj proti svojim “političnim nasprotnikom”, danes za tako veliko skupino kot so upokojenci, ne najdejo časa.

Objavljamo še nekaj utrinkov včerajšnjega vseslovenskega protesta.

Uredništvo, J.V.
Naslovna foto: vir Twitter