Kljub številnim protestom državljanov je avstrijska vlada v parlamentarno proceduro vložila zakon, ki bi razveljavil v prejšnjem mandatu sprejeti zakon o prepovedi kajenja v lokalih.
V parlamentu se je konec februarja razvila zelo burna debata med zagovorniki in nasprotniki omejevanja kajenja v lokalih, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.
Medtem ko je v večini evropskih držav kajenje v gostinskih lokalih že dolgo časa prepovedano, naj bi v Avstriji šele maja začela veljati splošna prepoved kajenja tako v barih kot restavracijah.
Lani decembra je Avstrija dobila novo vlado, ki jo poleg ljudske stranke (ÖVP), ki je v prejšnji vladi potrdila protikadilski zakon, sestavljajo tudi svobodnjaki (FPÖ), ki so že v koalicijskih pogajanjih jasno zahtevali, da do uveljavitve te prepovedi ne sme priti.
 Po njihovem mnenju mora v Avstriji ostati sedanji sistem, po katerem se lahko   lastniki manjših lokalov odločijo, ali bodo ti kadilski ali ne, večji lokali pa morajo   imeti ločene prostore za kadilce.
Med drugim je ministrica za zdravje Beate Hartinger-Klein ocenila, da bi zakon škodoval gostincem.”Gostince ste oropali njihovega gostoljubja,” je dejala.

 

Koalicijski stranki pričakujeta, da bodo poslanci zakon potrdili v marcu ali aprilu oz. preden začne veljati splošna prepoved kajenja.
Močni zagovorniki prepovedi kajenja v lokalih so sicer stranka NEOS in socialdemokrati (SPÖ), ki vztrajajo, da kajenje škoduje zdravju in da je predlog vlade korak nazaj za javno zdravje. Skupaj z zdravniško zbornico, sindikati in drugimi so sprožili tudi zelo uspešno peticijo za referendum o ohranitvi prepovedi kajenja.
Samo v prvih treh dneh je zbrala več kot 100.000 podpisov. Pobuda je tako zelo hitro presegla prag, potreben za to, da o njeni vsebini razpravlja parlament. Od sredine februarja jo je podpisalo že okoli 420.000 ljudi, čas za zbiranje podpisov pa imajo še do 4. aprila.
Avstrija se po deležu kadilcev v Evropski uniji uvršča na tretje mesto, saj kadi kar 30 odstotkov Avstrijcev, starejših od 15 let. Lani je v Avstriji zaradi s kajenjem povezanih razlogov umrlo okoli 13.000 ljudi, piše francoska tiskovna agencija AFP.

A. Z. /STA