Prodajalke za blagajno so vsak dan v veliki nevarnosti

V torek, 15. januarja so kamniški  policisti odvzeli prostost 32-letnemu moškemu, osumljenemu  treh kaznivih dejanj ropa, ki jih je izvršil v mesecu decembru in januarju v prodajalnah na območju Kamnika.

V  okviru kriminalistične preiskave so policisti ugotovili, da je osumljeni prvo  dejanje izvršil pozno  popoldan  19. decembra, ko je na Ljubljanski cesti  v  Kamniku  vstopil  v eno izmed prodajaln in od prodajalke zahteval denar. Svojo  zahtevo je podkrepil z uporabo telesne sile in večjega noža.

V  strahu  za  svoje  življenje  in osebno  varnost, mu je prodajalka iz blagajne  izročila denar  v višini 100 evrov.

V dogodku prodajalka ni bila telesno poškodovana.

Naslednji dan, 20. decembra v zgodnjih jutranjih urah, je osumljeni ponovno izvršil  rop, tokrat v prodajalni na Kranjski cesti v Kamniku. 32-letnik je – s pretvezo nakupa – na prodajni trak pri blagajni odložil pločevinko pijače in zavojček žvečilnih gumijev, ki mu jih je prodajalka poračunala in izdala račun. Osumljeni  je prodajalki izročil 5-evrski bankovec, ta pa je odprla predal  blagajne. Takrat   je  osumljeni  izvlekel nož in se z njim nagnil proti njej,  zaradi  česar  se  je  ta  močno  prestrašila in odstopila od blagajne. Moški  je nato  sam  iz  blagajne pograbil bankovce, si jih natlačil  v žep in zbežal iz prodajalne.

Med begom pa je izgubil skoraj ves odtujeni denar. Ostalo mu je zgolj 10 evrov.

V  nadaljevanju  je  moški, star 32 let, spet  izvršil tretji oboroženi rop, in sicer v popoldanskem času, v ponedeljek, 14. januarja, ko je enako kot v prejšnjih dejanjih z uporabo noža in grožnje od prodajalke v eni izmed trgovin na Ljubljanski cesti v Kamniku, odtujil je 150 evrov.

Policisti so v  cilju  izsleditve in odkritja storilca intenzivno zbirali obvestila in dokaze, med drugim so opravili oglede krajev kaznivih dejanj, zavarovali  sledove, opravili številne informativne pogovore in pridobili posnetke  video nadzornih kamer.

Opravljene so bile tudi prepoznave oseb po fotografijah, s katerimi  pa se identiteta storilca ni zadostno potrdila, saj je osumljeni pri dejanjih svoj videz prikrival s pomočjo pokrival preko glave  in  obraza.

V  sklopu  preiskave  so  policisti  na  podlagi načina izvrševanja kaznivih dejanj in delnega videza/opisa storilca nakazali možno identiteto  tega,  ki je z gotovostjo niso mogli potrditi vse do dne, ko so obravnavali  in  preiskovali drugo kaznivo dejanje (nasilje v družini), pri katerem so ugotovili ujemanje osumljenčevih značilnosti (videz, oblačila, obutev) s storilcem kaznivih dejanj ropov.

Na  podlagi  zbranih  dokazov  in  potrditve  identitete  osumljenca, so mu policisti odvzeli prostost in pridobili odredbo sodišča za hišno preiskavo, pri  kateri  so  v nadaljevanju našli in zasegli predmete, ki ga utemeljeno povezujejo  s  kaznivimi  dejanji  ropov (oblačila v času storitve kaznivih dejanj in nož).

Včeraj je bil skupaj s kazensko ovadbo predan preiskovalnemu sodniku, ki mu je po zaslišanju odredil pripor. Slednji je bil v preteklosti že obsojen za tovrstna kazniva dejanja in da gre za t.i. specialnega povratnika.

Za  kaznivo  dejanje  Rop  po  206. členu Kazenskega zakonika je predpisana kazen zapora od enega do desetih let.

Nataša Pučko
Predstavnica za odnose z javnostmi
Policijske uprave Ljubljana