“Problem je, da hodimo v trgovine kot zombiji”

Meta Černoga (Nedeljski, 31. 7. 2019, str. 3): Kaj lahko naredi vsak posameznik doma, da proizvede čim manj hrane, ki v smeti?

»Lahko si pomagamo z gledanjem širše slike. Če se nam ne zdi problematično, da vržemo stran en jogurt, si zamislimo, da milijon ljudi zavrže en jogurt na dan. To je gora jogurtov. To je gora jogurtov! Na splošno vsak posameznik zavrže 64 kilogramov hrane na leto, štiričlansko gospodinjstvo pa 250 kilogramov hrane! Prevedeno v cene to pomeni, da zavržemo 163 evrov na osebo, na ravni družine pa smo na več kot 500 evrih.

Problem je, da hodimo v trgovine kot zombiji, ne razmišljamo in vsaka akcija nas prepriča. Vzemi dve, dobiš tri paštete . . . Ne vprašamo se, ali jih res potrebujemo! Naše babice so hrano znale odmeriti tako, da je bilo za vse ravno prav. Čeprav je kaj ostalo, ni šlo stran. Iz starega kruha so denimo naslednji dan naredile kruhove cmoke.

Žal izgubljamo stik s hrano tudi zato, ker kupujemo pripravljene obroke in pozabimo na vse te možnosti.

Pri prehranjevanju se moramo spet naučiti načrtovanja. Preden gremo v trgovino, napišimo na listek, kaj potrebujemo, in se tega držimo. Uporabimo hrano, ki jo imamo doma, v hladilniku, šele potem pojdimo po novo. Pomaga tudi malo ustvarjalnosti v kuhinji.«

Urša Zgojznik, predsednica neprofitne nevladne organizacije Ekologi brez meja