Priprava se prične pri naboru

Pri izbiri kostanja pazi predvsem na to, da so čim bolj debeli in brez majhnih luknjic, kar pomeni, da bodo imeli dovolj mesa in so brez črvov. Pri nabiranju kostanja v naravi sicer velja isto pravilo, le da je pri tem pomembnejše, da znaš ločiti pravi kostanj od divjega. Pri tem moraš upoštevati obliko, pravi kostanj je na eni strani raven, na drugi pa ima trebušček, medtem ko je divji kostanj bolj ali manj okrogel. V pomoč pri razlikovanju je tudi ovoj, ki je pri pravem kostanju močno bodičast.

Kratkoročno shranjevanje kostanja

Kostanj je treba shraniti v hladnih kletnih prostorih ali v hladilniku. Po nekaj dneh kostanj sicer dobi nekoliko slajši okus, toda shranjevanje naj ne traja predolgo, saj je kostanj hitro pokvarljiv. Kostanj naj ne bi hranili dlje kot teden ali dva, saj se sicer posuši ali pa ga napadejo črvi oziroma plesen, če je shranjen v hladilniku v plastični vrečki. Iz tega razloga je kostanj najbolje zaužiti le nekaj dni starega.

Dolgoročno shranjevanje kostanja

Morda preseneča, toda kostanj lahko resnično shranimo tudi za dlje časa. V ta namen ga lahko zamrznemo, na tak način pa bo zdržal dva do tri mesece ali celo več. Pred zapakiranjem v vrečko je treba kostanje le ustrezno pripraviti, in sicer tako, da v lupino na spodnji, ravni strani, narediš zarezo. Ko se ti bo kasneje pozimi zahotelo kostanjev, boš te enostavno vzel iz zamrzovalnika in jih pripravil na svoj najljubši način.

Uživanje svežega kostanja

Tega sicer marsikdo ne ve, toda kostanj lahko zaužijemo tudi svež. Najprej moraš seveda odstraniti trdo lupino in kožico, ki se nahaja pod njo.

Priprava kostanja za pečenje

Pred rezanjem kostanjev je priporočljivo, da te za kakšno uro namočiš v mlačno vodo. Nato sledi rezanje, kjer moraš paziti, da resnično prerežeš le lupino in da pri tem ostane zaščitna kožica nepoškodovana. Ne pregloboko zarezo oziroma križec v lupino narediš na ravni strani kostanja, tako da je luščenje nato čisto enostavno, medtem ko mesnato jedro kostanja ostane sočno.

Peka kostanja na odprtem ognju

Kostanj ponavadi pečemo na odprtem. V ta namen potrebuješ zavarovan prostor, da se ogenj slučajno ne razširi, ter posodo za peko kostanjev, katere dno je izdelano z luknjami. Nato dno posode pokriješ s kostanji, med peko pa kostanje večkrat premešaš oziroma obrneš, da se enakomerno zapečejo. Po približno dvajsetih minutah pečenja na ne preveč velikem ognju bi kostanji morali biti gotovi.

Peka kostanja na štedilniku

Tudi za pečenje na štedilniku potrebuješ posebno ponev z luknjičastim dnom. Tako kot pri peki na odprtem ognju moraš tudi tukaj paziti, da se kostanji ne zažgejo, zato jih je treba večkrat premešati.

Peka kostanja v pečici

Še lažje pa boš spekel kostanje v pečici. To najprej ogreješ na 220 °C, medtem ko na pekač enakomerno razporediš kostanje. Poljubno lahko uporabiš tudi peki papir. Kostanje pečeš okoli dvajset minut, vmes pa ne jih ne smeš pozabiti premešati.

Kuhanje kostanja

Priprava kuhanih kostanjev je sila preprosta. Za to potrebuješ le dovolj veliko posodo, ki ustreza količini kostanjev, ki jih želiš skuhati, in dovolj vode. Da bodo kostanji kuhani, je potrebnih okoli 45 minut do ene ure.

Pa naj vam tekne!