Svetovanje nekdanjega ministra za zdravstvo Dušna Kebra sedanji ministrici Milojki Kolar Celarc bo, kot piše Reporter, za 570 svetovalnih ur davkoplačevalce stalo nekaj manj kot 20.000 evrov (neto).

     

                                                                                                             Fotomontaža.

Dušan Keber ima od 24. marca sklenjeno podjemno pogodbo do 31. decembra. V skladu s podjemno pogodbo je plačan na uro, in sicer urna postavka znaša 35 EUR bruto.

Zgolj naključje?

Ali je vse zgolj naključje je, da se ta vsota natančno ujema z mejo, do katere ni bilo treba objaviti javnega razpisa? Po zakonu o javnem naročanju je namreč mejna vrednost za storitve, ki se šteje za minimalno naročilo, 20.000 evrov, zato Kolar Celarčevi za svetovanje 70-letnega upokojenca in predsednika Rdečega križa Slovenije ni bilo treba objaviti javnega naročila.

Ali predsednik Rdečega križa nima dovolj dela?

Zelo očitno je videti, da Keber kot predsednik humanitarne organizacije (500 evrov mesečno + pokojnina) nima dovolj  dela, da ne bi našel dovolj prostega časa še za dokaj dobro plačano svetovanje. V njegovi predstavitvi pa za povrh piše: »V zadnjih letih se v svojih člankih vse bolj namenja pozornost problematiki socialne neenakosti in izključenosti ter nujnosti večje solidarnosti in socialne povezanosti. Znano je njegovo več kot desetletno prizadevanje za opustitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je znatno zmanjšalo solidarnost na področju javnega zdravstva.«

Kebra torej prisilno (z davki) plačujejo neto davkoplačevalci, hkrati se zavzema, da taisti davkoplačevalci ne smejo prostovoljno razpolagati s svojim denarjem in plačevati premije zavarovalnicam. Ampak on, bivši minister in upokojenec, že ve, kaj  in kako se dela. Več bo država na silo pobrala državljanom, več denarja bo za tipičnega zajedavca na državnih jaslih.

Kdor je bil nekoč pri koritu, je skoraj vedno tam še naprej!

A. A.