Z urada predsednika republike so sporočili, da je predsednik Borut Pahor podpisal ukaz o odpoklicu veleposlanika Toneta Kajzerja.

Kot je znano, je predsednik vlade Robert Golob celo klica predsednika Boruta Pahorja. Ob podpisu odpoklica so na uradu zapisali:

Predsednik republike Borut Pahor se je po današnjem telefonskem pogovoru s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom odločil, da glede na vse okoliščine podpiše ukaz o odpoklicu veleposlanika Toneta Kajzerja.

Vendar je ob tem predsedniku vlade izrazil nezadovoljstvo, ker je vlada sprejela sklep o odpoklicu brez predhodnega posvetovanja z njim, saj po že sprejeti odločitvi vlade ni več možnosti za morebitne drugačne rešitve. Opozoril ga je na vprašanje sorazmernosti predlaganega ukrepa oz. doslednosti takega ukrepanja v vseh podobnih primerih.

Ocenil je, da bi bilo prav, da se postopek odpoklica veleposlanikov v prihodnje formalno uredi enako kot postopek imenovanja veleposlanikov, kjer je posvetovanje s predsednikom republike sestavni del postopka odločanja.

Pred tem je predsednik republike v New Yorku opravil posvet z ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon in že njej izrazil nezadovoljstvo, da pred odločanjem vlade z njim ni bilo opravljeno nobeno posvetovanje o tej zadevi.

Obema je tudi predlagal, naj se dodatno premisli o ukrepih in ravnanjih, kako okrepiti profesionalnost diplomacije, da bo ta lojalna državi, ne pa strankarskim in drugim parcialnim interesom.

Ob novici, da je predsednik Pahor podpisal odpoklic, je na družabnih omrežjih završalo, saj je novica o depeši prišla na dan že pred očitanim dejanjem. Takrat je bilo poslano na več ministrstev in o tem smo takrat tudi poročali.

Na podpis odpoklica se je na svojem Facebook profilu oglasil tudi veleposlanik Tone Kajzer. Zapisal je:

Spoštovane prijateljice in prijatelji Vsi ljudje dobre volje S spletne strani našega gospoda predsednika Slovenije sem izvedel da sem odpoklican kot veleposlanik Slovenije v Združenih državah Amerike.

Vsem in vsakemu posebej predvsem pa mojim sodelavkam in sodelavcem na Veleposlaništvu v Washingtonu se želim zahvaliti za vso podporo in pomoč pri razvoju slovensko ameriškega prijateljstva in zavezništva, ki naj raste in se razvija Odhajam z dvignjeno glavo. Verjamem, in vedno delujem skladno z demokratičnimi vrednotami, ki smo jih Slovenci potrdili ob odločitvi za samostojnost in suverenost. Kot karierni diplomat sem se vedno in se bom vedno zavzemal za dobrobit Slovenije in za krepitev naše demokracije, zaupanja in sodelovanja med nami. Tako bom deloval tudi naprej kamorkoli mi bo ljubi Bog pokazal pot naprej. Hvala

Spletno uredništvo