Kam nas (tudi medije) pelje vlada Marijana Šarca? Odločila se je, da bo stopila na prste vsem tistim medijem, ki bodo po njeno širili sovražni govor. Kar najbrž samo pomeni, da so do nje do nje preveč kritični. In popolnoma nič drugega.

Ta bo namreč v kratkem sprejela dopolnilo Zakona o medijih, ki bo omejevalo “sovražni” govor. Tako bodo po novem predvidene denarne kazni za medije, ki bodo omogočile širjenje “nestrpnosti” tudi v spletnih komentarjih pod članki.

Glede na to smo lahko konec lanskega leta videli, kako je Šarec na spletnem naslovu vlade objavil poziv k spremembi oglaševalske politike v delno ali večinsko državnih podjetij v medijih, ki “širijo sovražne vsebine”, je mogoče pričakovati, da bosta na tnalu predvsem medija Nova24tv in Demokracija ter drugi mediji, ki jih ne obvladujejo stranke na oblasti.

Ob tem se seveda pojavlja dilema kaj sovražni govor sploh je in kaj je tisto, kar se označuje kot sprejemljivo? Seveda, če o sprejemljivem sodi vladajoča Šarčeva vlada, se poraja tveganje za zlorabo oblasti, piše Nova24TV.

Na poziv Šarca, naj podjetja v državni lasti (Ali so še podjetja v državni lasti ??? Še živimo v socializmu?) razmislijo o oglaševanju v medijih, ki širijo sovražni govor, se je vsulo nemalo kritik.

Med njimi se je kritično odzvala Slovenska oglaševalska zbornica (SOZ), ki poudarja, da sovražni govor ureja kazenski zakonik, posledično pa “je predmet dela organov pregona in sodišč”, zato o njem ne more presojati predsednik vlade ne kdor koli drug ne more in ne sme o tem samostojno presojati, kaj šele na podlagi presoje, ki ni presoja pristojnih institucij in organov, izvajati javnega ali drugačnega, pravno nesprejemljivega pritiska na podjetja, v katerem mediju lahko oglašujejo in v katerem ne.

Kdo se boji “sovražnega govora”?

Šarčev proti medijski zakon sicer ne bo veljal za Facebook, Twitter in druge globalne medijske igralce.

A do kam sežejo lovke predsednika vlade glede medijev, se lahko le vprašamo.

Kje je tu svoboda govora? Ali se pod t. i. Šarčevo diktaturo vračamo v svinčene čase?

Na uredništvu vašega portala smo zgroženi nad takim delovanjem ustrahovanja in se nikoli ne bomo pustili ukloniti cenzuri. Še vedno bomo pisali resnico, tudi takšno, katere ne bo moč prebrati nikjer drugje, pa čeprav ta kdaj pa kdaj ne bo povšeči trenutni oblasti.

O. U.

 Moj prvi sovražni govor

Kmalu so ga na FB odstranili …