Danes, 7. aprila je prav poseben dan za nas Slovence. To je dan slovenske zastave. Je danes krasila tudi vaš dom?

Slovensko državno zastavo je 24. junija 1991 določila takratna slovenska skupščina, predhodnica današnjega Državnega zbora. A to ni bila prva slovenska zastava. Tik pred slovensko osamosvojitvijo je nova slovenska državna zastava nadomestila staro republiško zastavo, ki je imela namesto novega grba na sebi rdečo zvezdo. Tako je Slovenija v novo obdobje vstopila z novimi državnimi simboli. Novim grbom, himno in zastavo.

Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi, ki je bil sprejet leta 1994, določa in ureja ravnanje z obema zastavama, z zastavo Republike Slovenije in s slovensko narodno zastavo.

Obe se lahko uporabljata istočasno. Prva predstavlja državo Slovenijo,  druga pa okrog 2,5 milijona Slovencev, živečih  po vsem svetu.

Slovenska narodna zastava se je uveljavila leta 1848, v času “narodnega preporoda”, ko so Slovenci določili slovenske barve na podlagi barv iz grba dežele Kranjske in jih predlagali v potrditev tedanji avstrijski administraciji. Ministrstvo na Dunaju je 23. septembra 1848 kranjske deželne barve potrdilo. Tako je belo-modro-rdeča zastava postala slovenska narodna zastava. Prvi so jo razvili slovenski študentje na Dunaju marca 1848, v času revolucionarnega vrenja. V Ljubljani je prvič zavihrala 7. aprila 1848 na stavbi gostilne Zlata riba na Wolfovi ulici, izobesil jo je slovenski pravnik, politik in pesnik dr. Lovro Toman.

Slovenska narodna zastava

Zastave v belo-modro-rdeči barvni kombinaciji so takrat spontano osvojile srca Slovencev in zavihrale po vsej deželi.

Je danes zastava zaplapolala tudi pri vas?

Spletno uredništvo