V Sloveniji imamo več kot 400 različnih poštnih številk. Povsem logično je, da vseh ne znamo na pamet, celo tiste, ki jih najpogosteje uporabljamo, nam včasih delajo preglavice in nismo povsem prepričani, če je številka res prava.

Zato so poštne številke precej iskana informacija na spletu, pa čeprav jih večina išče le nekajkrat na leto (npr. za božične praznike, velikonočne praznike, poleti, ko želimo poslati kakšno razglednico z dopusta ipd.).

Drugače pa je z iskanjem številk v poslovne namene. Čeprav se je veliko poslovanja preselilo v elektronsko obliko, je poslovanje preko navadne pošte še vedno zelo prisotno. Podjetja dnevno pošiljajo pošto svojim strankam in poslovnim partnerjem in takrat je treba vedeti tudi pravo poštno številko, drugače pošta (v večini primerov) ne bo prispela na pravi naslov. Takrat pride baza poštnih številk, objavljenih na spletni strani, zelo prav.
In kje jih poiskati? Možnosti je seveda veliko – od spletnega telefonskega imenika in uradne spletne strani Pošte Slovenije pa vse do raznih komercialnih strani (http://www.postnestevilke.com/). In če vse to ne pomaga, potem nam preostane možnost, da predno pošljemo poštno pošiljko, naslovnika povprašamo za točen naslov s poštno številko vred. Še posebej, kadar moramo pošto poslati naslovniku v tujino.

J.S.

Podčrtano

Poštna številka je znak, sestavljen iz številk, ki dopolnjuje oziroma nadomešča naziv organizacijske enote javnega poštnega omrežja.
Namen poštne številke je omogočiti hitrejše in enostavnejše usmerjanje poštnih pošiljk v notranjem in mednarodnem poštnem prometu, omogočiti uporabo avtomatizacije in mehanizacije pri predelavi pošiljk, omogočiti obdelavo podatkov z uporabo elektronskih medijev. Poštna številka označuje pošiljke za dostavo ali poštne predale. Iste poštne številke ne moreta imeti dve ali več organizacijskih enot javnega poštnega omrežja.
Poštna številka je sestavljena tako, da imajo vse njene števke ali njihove kombinacije določen pomen. Prva števka praviloma označuje območje poslovne enote (PE), druge tri pa določeno poštno enoto na območju PE.
Prva števka označuje:

1 – območje PE Ljubljana,
2 – območje PE Maribor,
3 – območje PE Celje,
4 – območje PE Kranj,
5 – območje PE Nova Gorica,
6 – območje PE Koper – Capodistria,
8 – območje PE Novo Mesto,
9 – območje PE Murska Sobota.

V večjih mestih se dostava označi s kombinacijo 000, npr. 1000 Ljubljana; poštni predali pa z 001, npr. 1001 Ljubljana. Poštna številka se v naslovu piše pred nazivom pošte, v skladu z določili Splošnih pogojev izvajanja univerzalne poštne storitve.