Posmeh veleposlanici je odraz nepoznavanja diplomacije

Vir: posnetek zaslona, Lea Stančič in Maia Sandu

Vlada in zunanje ministrstvo sta se odzvala na neprimerne reakcije v javnosti zaradi odločitve veleposlanice Lee Stančič, ki je ob predaji poverilnih pisem bila oblečena v slovensko narodno nošo.

 

Kot so zapisali na uradni strani zunanjega ministrstva, je Lea Stančič kot veleposlanica, ki je predala poverilna pisma predsednci Moldavije Maii Sandu, ravnala povsem pravilno. Najvišji diplomatski predstavniki države, še posebej ob svečanih priložnostih, kamor seveda sodi tudi predaja poverilnih pisem predsedniku ali predsednici države sprejemnice, na podlagi diplomatske prakse, načel in običajev v diplomaciji, na takem dogodku lahko nosijo tradicionalno oblačilo oziroma narodno nošo.

Dodali so še, da kdor nosi narodno nošo oziroma tradicionalno oblačilo, ne sme biti tarča žaljivih pripomb. Vse te pripombe kažejo le na nepoznavanje diplomatske prakse.

Veleposlanica Stančič je ravnala ne le v skladu z diplomatsko prakso, temveč je takšno dejanje vredno vse pohvale, za kar ji je čestital tudi presednik vlade Janez Janša.