Danes ponoči oziroma jutri zgodaj zjutraj, torej 30.10., ponovno premikamo urine kazalce s poletnega na zimski čas. Uro bomo premaknili eno uro nazaj, torej bomo spali eno uro več.

V nedeljo ob 3.00 uri zjutraj bomo uro premaknili za eno uro nazaj, tore na 2.00. Uro kot tradicionalno premikamo zadnji vikend v mesecu oktobru in sicer ponoči iz sobote na nedeljo.

Premikanje ure poznamo že iz začetka prejšnjega stoletja, kar pa so po drugi svetovni vojni ukinili. Zaradi energetske krize v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja so to početje vpeljali nazaj. To počnemo dvakrat letno. Spomladi čas zavrtimo eno uro naprej, na poletni čas in ga jeseni vrnemo na zimski oziroma standardni čas.

Poletni čas (Daylight Saving time (DST)) je krajevni čas, ki ga privzame država za določeno obdobje leta, po navadi za uro naprej od standardnega uradnega časa.

Ta čas so vpeljali z namenom izkoriščanja dnevne svetlobe, oziroma, da ljudje ne bi spali, medtem ko sije Sonce. Uradni čas se pomakne naprej med pomladnimi in poletnimi meseci, tako, da se delovne in šolske ure lepše prilegajo uram dnevne svetlobe. S tem pa dosežemo prihranke energije.

V zadnjih letih je bilo veliko diskusije o smiselnosti tega početja in njegovi ukinitvi. A vse bolj kaže, da se je tudi to v času korone malce upočasnilo in vprašanje je, kdaj bomo kdaj bomo resnično prenehali s temi premiki. Vsaj nekaj let še zagotovo ne, saj je Evropska komisija določila datume premika ure vse do leta 2026.

 

Spletno uredništvo