Pomagajmo žabicam čez cesto

Vsakoletna akcija »Pomagajmo žabicam čez cesto« se je že pričela. V mesecu februarju smo na robu Radenskega polja, ob cesti Mlačevo – Račna, postavili ograjo, v ponedeljek, 4. marca 2019, pa z akcijo tudi zares pričeli.

Žabe preživijo zimo v gozdu, nato pa vsako pomlad migrirajo do vode na Radenskem polju, tam odložijo jajčeca in se kasneje vrnejo nazaj v gozd. Ker njihovo pot prečka zelo prometna cesta, jim na njihovi poti pomagamo ter jih prenesemo čez cesto. Z našo pomočjo je tako že kar lepo število žabic tudi letos varno prečkalo cesto. Akcija poteka vsak dan, ob večernih urah. Kdor se želi pridružiti, je lepo povabljen. Prej pa se je potrebno prijaviti, in sicer na mail: [email protected]. Že ta konec tedna, v nedeljo, 17. marca 2019, ob 10. uri, pa lepo povabljeni tudi na prav poseben dogodek DRUŽINSKO ŽABANJEDelavnica bo potekala že podnevi, naši najmlajši pa bodo tako lahko na varen način spoznali krastače, žabe in pupke, ki jih sicer srečujemo pri prenašanju.

Voznike tudi naprošamo, da v času akcije, še posebno v večernih urah in v deževnih razmerah, zaradi varnosti udeležencev prilagodijo hitrost vožnje.

Akcija »Pomagajmo žabicam čez cesto« sicer poteka v sklopu projekta Vezi narave, ki je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj in se izvaja v okviru programa Interreg Slovenija-Hrvaška.

Članice in člani društva Preplet pa so že poskrbeli tudi za nekaj čudovitih foto utrinkov, ki so nastali med samim potekom akcije.  

J. R.