Policija končno v poostrene nadzore južne meje

Fotografija je zgolj simbolična.

V slovenski policiji so se, zaradi povečanega števila nezakonitih prehodov meje, mobilnim patruljam, ki delujejo v notranjosti države in od vstopa Hrvaške v schengen izvajajo tako imenovane izravnalne ukrepe, pridružile tudi patrulje, ki v bližini nekdanjih mejnih prehodov izvajajo poostrene nadzore.

Policijske patrulje so na območju Policijske uprave Novo mesto postavljene v Rigoncah pri železniškem nadvozu, Trnovcu pri Metliki in Kalinu pri Obrežju. Za mejnim prehodom Obrežje policija izvaja tudi opazovalno službo. Na območju koprske policijske uprave pa patrulje stojijo v krajih Rakitovec, Podgorje in Sočerga.

Število nezakonitih prehodov meje se sicer krepi v vsej Evropi – Avstrija kljub schengnu že dlje časa podaljšuje nadzor na meji tako s Slovenijo kot Madžarsko, poostren nadzor meje sta v teh dneh napovedali tudi Nemčija, kjer bodo zaostruili nadzor na meji s Češko in Poljsko.

Odločitev notranjega ministrstva sicer sovpada z včerajšnjo nujno sejo odbora za notranjo politiko, kjer so na pobudo SDS razpravljali ravno o problematiki nazakonitih prehodov meje. A je še včeraj notranji minister glede zahtev za dodatno postavitev ograje na območju južne meje ponovil, da je njena odstranitev koalicijska zaveza vlade Roberta Goloba in da ta zaveza ostaja v veljavi.