Danes so na ljubljanskih Žalah pokopali Janeza Zemljariča Vlada republike Slovenije se je odločila, da Zemljariča pokopljejo z vojaškimi častmi.

 

Slovenska demokratska stranka je ob tem zapisala, da izraža najostrejši protest zoper grob napad Vlade RS na pravico do človekovega dostojanstva.

Njihov zapis objavljamo v celoti:

SDS se pridružuje številnim protestom posameznikov in združenj, ki izražajo ogorčenje nad sklepom Vlade RS, da se nekdanjega šefa slovenske Službe državne varnosti (Udbe) Janeza Zemljariča počasti s protokolom slovenske države in Slovenske vojske.

Ta odločitev Vlade RS je v temeljnem nasprotju z duhom slovenske ustave, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, človekovih pravic ter vladavini prava. Nekdanja tajna politična policija, uradno imenovana Služba državne varnosti in v ljudskem žargonu Udba, je bila institucionalizirano nasprotje temeljnih ustavnih vrednot današnje samostojne Republike Slovenije.

Tako slovensko Ustavno sodišče kot tudi Vrhovno sodišče RS sta v različnih odločbah delovanje Udbe formalno prepoznala kot zločinsko.

Sklep Golobove vlade v jedru krši temeljne pravice do človekovega dostojanstva in predstavlja posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe.

Kot poudarja Združenje slovenskih političnih zapornikov, obstaja na tisoče pričevanj o drastičnem kršenju človekovih pravic in vladavine prava s strani slovenske Udbe. Iz časov, ko ji je načeloval Janez Zemljarič, pa so na voljo tudi dokazi o njeni mednarodni teroristični dejavnosti.

Zloraba vojaških časti za poveličevanje šefa zločinske organizacije je nenazadnje tudi žalitev za Slovensko vojsko, ki je nastala na temelju odpora zoper represivni jugoslovanski režim, katerega sestavni del je bila desetletja tudi Služba državne varnosti oziroma Udba.

V uredništvo pa smo prejeli tudi protestno pismo Zbora za republiko, ki so nad današnjim pogrebom in odločitvijo vlade ogorčeni. Zapisali so:

Pokojni Janez Zemljarič je bil v prejšnjem komunističnem režimu na visokih političnih položajih, med drugim tudi minister za notranje zadeve in celo šef Udbe (SDV), na katerih je izkazoval tudi izrazito nedemokratičen odnos do nasprotnikov totalitarizma. Bil je (so)nosilec preteklega režima in (so)kriv za vohunjenje, preganjanje in trpljenje številnih Slovencev, ki niso soglašali s komunističnim totalitarizmom. Njihova življenja mu niso veliko pomenila. Še deset let po demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije je s pestmi tolkel po mizi in kričal: »Janšo je treba ubiti, ubiti, ubiti!«

Vlada, ki pogrebu take osebe dodeljuje vojaške časti, izkazuje svojo privrženost  nekdanjemu totalitarnemu režimu in ponižujoče ignorantski odnos do vseh, ki so v totalitarnem režimu trpeli ali bili celo ob življenje. Vse torej kaže, da se sedanja slovenska vlada ne čuti kot vlada vseh Slovencev.

V uredništvo pa smo prejeli tudi protestno izjavo zoper grob napad Vlade RS na pravico človeka do dostojanstva Društva političnih zapornikov in drugih žrtev komunizma, ki mu predseduje mag. Andrej Aplenc in jo prav tako objavljamo v celoti:

Društvo političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega nasilja najostreje protestira zoper sklep Vlade Republike Slovenije, da se nekdanjega šefa Službe državne varnosti (Udbe) Janeza Zemljariča pokoplje z vojaškimi častmi.

Ta odločitev Vlade RS je v temeljnem nasprotju z vsemi ustavnimi vrednotami Republike Slovenije. V jedru krši naše pravice do človekovega dostojanstva in predstavlja posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe.

Obstaja na tisoče pričevanj o drastičnem kršenju človekovih pravic in vladavine prava s strani slovenske Udbe. Iz časov, ko ji je načeloval Janez Zemljarič, pa so na voljo tudi dokazi o njeni mednarodni teroristični dejavnosti.

Tako slovensko ustavno sodišče kot tudi Vrhovno sodišče RS sta v različnih judikatih delovanje Udbe tudi formalno prepoznala kot zločinsko.

Zloraba vojaških časti za poveličevanje šefa zločinske organizacije je nenazadnje tudi žalitev za Slovensko vojsko, ki je nastala na temelju odpora zoper represivni režim, katerega sestavni del je bila desetletja tudi Služba državne varnosti oziroma Udba.”

Spletno uredništvo