Na 91. izredni seji Državnega zbora so poslanke in poslanci obravnavali predlog Zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic Covid-19. 

Njegovo obrazložitev in predstavitev je v imenu poslanske skupine SDS predstavil Marko Pogačnik. Povedal je, da je predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in pa odpravo posledic COVID-19 #PKP10. Glavni cilj je omiliti in odpraviti posledice in vpliv nalezljivih boleznih covid na področju zdravstva, gospodarstva in pa socialne varnosti.

Državni zbor je na predlog Vlade Janeza Janše do sedaj sprejel že devet protikoronskih paketov. Rezultati so tisti, ki govorijo, da so bili protikoronski paketi nujni in upravičeni ter tudi uspešni. Slovenija danes beleži med državami Evropske unije eno izmed največjih gospodarskih rasti. Slovenija med državami Evropske unije beleži eno izmed najmanjših brezposelnosti. V Sloveniji imamo trenutno rekordno brezposelnost v zgodovini Slovenije. Bonitetne ocene Slovenije ostajajo iste oziroma se povečujejo. S tem lahko ugotovimo, da nam bonitetne agencije in pa tuji partnerji zaupajo in ocenjujejo, da je Slovenija stabilna in pa zaupanja vredna država.

Rdeča nit desetega protikoronskega paketa je zajezitev bolezni COVID-19, pomoč gospodarstvu in pa pomoč najbolj ranljivim skupinam. V paketu PKP10 bi izpostavili naslednje:

  • Solidarnostni dodatek za upokojenci, ki prejemajo pokojnino v znesku do 523 evrov, bodo dobili dodatek v višini 300 evrov. Upokojenci, ki prejemajo pokojnino od 523,01 do 628 evrov, bodo dobili dodatek v višini 230 evrov. Upokojenci, ki prejemajo pokojnino v višini od 628,01 do 732 evrov bodo dobili dodatek v višini 130 evrov.
  • Solidarnostni dodatek se bo izplačal tudi za posebej ranljive skupine v višini 150 evrov.
  • Enkratni solidarnostni dodatek za izboljšanje položajev bodo dobili v višini 150 evrov tudi osebe, ki so starejše od 65 let in niso prejele dodatka kot upokojenci, ter nosilci oziroma člani kmetije.

PKP10 uravnava tudi pravno podlago za podaljšanje veljavnosti turističnih bonov izdanih v letu 2020.

Vrsta ukrepov se sprejema v zvezi s področjem izobraževanja in pa s področja zdravstva. Podaljšuje se ukrep 3 dni bolniške brez zdravniškega potrdila.

Med drugim je Pogačnik povedal, da v Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke ocenjujejo, da je paket PKP10 nujno potreben. Zato, kot je dejal, ga bodo tudi podprli.

Povedal je tudi, da so poslanci in poslanke na Odboru za finance podprli štiri opozicijske amandmaje, in sicer vse amandmaje, ki se navezujejo na področje Zakona o nalezljivih boleznih. V SDS so prepričani, da bo sprejem PKP10 podlaga za zajezitev COVID-19 in pa da se bo  z njim ohranilo delujoče gospodarstvo, ohranila delovna mesta in zaščitilo najbolj ranljive skupine.

PKP10 je bil zvečer v državnem zboru tudi sprejet z 46 glasovi poslancev.