V začetku septembra je v mestnem središču Ljubljane že peto leto zapored potekala tradicionalna prireditev Po Primorsko, ki se v letošnjem letu ponaša z novo lokacijo.
Dobrote Kmetijsko-gozdarske zadruge iz Idrije

Primorska živilska podjetja in zadruge so se z brezplačnimi degustacijami dobrot obiskovalcem predstavila na Pogačarjevem trgu. Prireditev poteka že od leta 2015, in sicer v tednu, ko obeležujemo dan vrnitve Primorske k matični domovini.

»Primorska je od nekdaj polna temperamenta, kar daje našim jedem in vinu poseben pečat,« so poudarili organizatorji.

»Na prireditvi smo poskrbeli za preplet primorske turistične ponudbe in gastronomije, na stojnicah pa je bilo tako možno brezplačno poskusiti mlečne izdelke Mlekarne Planika, testenine Mlinotesta, ribje jedi Delamarisa, piščančje jedi Pivke, mesnine Kras, KZ Tolmin in KGZ Idrija, sveže sadje KZ Agraria Koper ter primorskega sonca polna vina Vinakras Sežana, Vinakoper in Kleti Brda. Letos smo omogočili tudi nakup nekaterih izdelkov, vse skupaj pa smo še dodatno začinili s pristno primorsko glasbo, nagradnimi igrami in obilico dobre volje.«

Pri Mlinotestu so ponudili svoje testenine. Fotografije: Primož Hieng

S skupnim nastopom so podjetja in zadruge prikazala pestrost in bogastvo dežele Primorske, ki se odražata tudi v kakovostnih domačih izdelkih. Poleg tega so obiskovalci, med katerimi je bilo veliko navdušenih tujih turistov, dobili veliko koristnih informacij o Brdih, Krasu, Brkinih, Kopru in drugih območjih Primorske.

Irena Marc, informatorka TIC Brda, nam je povedala, da so Brda vse bolj obiskana, tujci pa so navdušeni nad pokrajino in čudovitimi razgledi: »Zelo radi se ustavijo v Gonjačah, kjer je 23 m visoki razgledni stolp, kjer do vrha vodi 144 stopnic. Od tu si lahko ogledajo naš kulturni spomenik, vas Šmartno, s petimi ohranjenimi stolpi, ki jo je tudi sicer videti v Brdih od vsepovsod. Pogledi pa sežejo tudi na italijansko stran Brd in še daleč naokoli, zato turistom toplo priporočamo obisk in vzpon na vrh razglednega stolpa. Kakšen je bil letos obisk v Brdih? Poleti je bilo veliko Francozov, Nizozemcev in Belgijcev, prav zdaj pa prihajajo turisti iz Nemčije in Avstralije. Vsi pa so najbolj navdušeni nad vinskimi degustacijami in značilnimi jedmi naših krajev.«

V največje slovensko obmorsko mesto nas je povabila Aleksandra Leopold iz TIC Koper, ki je povedala, da domačini in tudi drugi obiskovalci že komaj čakajo najbolj sladko slovensko prireditev, Sladko Istro: »To bo že 11. mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov, ki bo 28. in 29. septembra na vseh koprskih trgih in ulicah. Že zdaj pa vas lahko povabimo še na dneve kmetijstva v slovenski Istri, ki bodo 20. in 21. oktobra, ko pripravljamo kuharske šove, predstavitev oljk in oljčnih izdelkov, pestro ponudbo domačih izdelkov, razstavo avtohtonih živali ter sejem in degustacijo najrazličnejših dobrot, torej vsega, kar je pridelano in predelano v širši koprski okolici.«

Na prireditvi Po Primorsko smo izvedeli še nekaj o Brkinih, ki jih premalo poznamo. Znani so po pridelavi sadja, predvsem jabolk in češp, kot pravijo domačini. V teh dneh že vabijo na praznik češp, ki bo to nedeljo, 15. septembra, v vasi, ki ima zelo značilno ime, Slivje. Sadjarske kmetije tega območja so vključene v Brkinsko sadno cesto.

Okoli sto sadjarjev ima zasajenih 120 ha sadovnjakov jablan, hrušk, češpelj, lesk, višenj in češenj. Vsaka kmetija ima svojo ponudbo žganj, sušenega sadja ter domačega jabolčnega kisa in soka. S praznikom češp se začenja tudi festival Brkinske sadne ceste, ki bo z različnimi dogodki trajal vse do 13. oktobra.

Aleksandra Kancilja je terenska zastopnica podjetja Vinakoper, kjer imajo v teh dneh veliko dela.

Aleksandra Kancilja je ponudila mošt.

Večino grozdja so že pobrali, prav zdaj pa ga stiskajo v mošt: »To je že tradicionalna pijača, ki jo pripravimo iz rumenega muškata. Pri zmernih pivcih je zelo priljubljena, saj ima mošt le štiri odstotke alkohola, poleg tega je okusno sladek. Mošt ustrezno pripravimo in stekleničimo, v naših poslovalnicah pa je na voljo sveži mošt, ki pa ima le en odstotek alkohola.«

Še o primorski hrani. Kraški pršut je preprosto povedano kraška kulinarična mojstrovina. Na prireditvi Po primorsko so obiskovalci poleg brezplačnega okušanja slastnega kraškega pršuta opazovali mojstre pri rezanju tankih rezin ter izvedeli več o proizvodnji te vrhunske kulinarične specialitete.

Janez Jazbec je rezal mortadelo velikanko.

Obiskovalci so bili še posebno navdušeni nad 100 kg težko mortadelo velikanko, ki jo je spretno na koščke rezal Janez Jazbec iz podjetja Kras Sežana.

Tudi drugi primorski ponudniki so se predstavili s svojimi najboljšimi izdelki, kjer so še posebno radi poskušali sire Planike iz Kobarida. »Narejeni so z dodatkom ustreznih mlečnokislinskih organizmov in sirišča,« smo izvedeli na njihovi stojnici.

»Zorenje sira poteka na lesenih policah, v kontroliranih pogojih, pri točno določeni temperaturi in vlagi, kar da siru značilne organoleptične lastnosti. Posebnost našega sira je, da se kot eden redkih prodaja brez zaščitne folije in brez premaza. Ključ za uspeh je vestna in vsakodnevna nega sira med zorenjem.«

Primož Hieng

Tudi primorska glasba

Za zabavno-glasbeni program so poskrbeli Pihalni orkester Marezige, primorska ulična skupina Suho cvetje in povezovalec Iztok Gustinčič.