Po poti velikega kneza iz Vač

Društvo za razvoj in varovanje GEOSS-a, organizacijska enota Strokovni center GEOSS, in Družinsko gledališče Kolenc dvakrat na leto prirejata pohod z naslovom »Po poti velikega kneza z Vač«.

Pohod se začne v Domu Petra Svetika na Vačah, in sicer z ogledom zbirk Društva GEOSS in kratko predstavitvijo programa. Nato sledi pohod po neokrnjeni naravi v okolici Vač, kjer je bilo pri arheoloških izkopavanjih konec 19. in v začetku 20. stol. Odkritih zelo veliko zanimivih najdb iz obdobja železne dobe, ki je trajala od 8. stol. p. Kr. do prihoda Rimljanov v naše kraje.

Letošnji pohod bo v nedeljo, 24. septembra 2017. Dogodek se bo začel z ogledom društvenih zbirk ob 10. uri v Domu Petra Svetika na Vačah. Ob 11. uri pa bo sledil približno 7 km dolg pohod po arheološkem najdišču.

Glavna točka tokratnega pohoda bo obisk groba bogato opremljene dame iz 7. stol. p. Kr., predstavnice železnodobne elite Vač. V grob so bile poleg velike sponke za obleko in razkošnega jantarnega nakita priložene koščene figurice, ki so imele verjetno religiozen značaj.

Ob poti bo vse udeležence pohoda spremljala gledališka igra, postavljena v čas železne dobe. Zgodba gledališke igre pripoveduje o dami, knezovi ženi, ki je po nenadni smrti moža postavljena pred težko preizkušnjo. Prestol mora zagotoviti svojemu sinu, ki se bori daleč na Solnograškem, pri tem pa jo ovira veliki svečenik, ki želi prestol zase.

Ob zaključku pohoda bo tako imenovana knežja topla malica, obiskovalci bodo namreč postreženi z jedmi iz železnodobnih prvin. Zaključek dogodka je predviden okrog 16. ure.

Program bodo povezovali arheologinja dr. Vojka Cestnik, geolog Blaž Zarnik in etnologinja Anka Kolenc. Gledališko zgodbo bo na prostem uprizorilo Družinsko gledališče Kolenc.

Štartnina je 15 evrov. Zbrana sredstva pa so namenjena odkupu muzejskega objekta na Vačah.

V štartnino so vključeni: program z gledališko igro, izkaznica, zloženka, pogostitev ob dobrodošlici, knežja malica (naravni napitki, zelenjavne in mesne dobrote, medene slaščice). Za otroke do 10. leta starosti je pohod brezplačen.

A. B.