Romana Tomc ministru Mesecu: “Bo sploh prišlo do pokojninske reforme?”

Evropska poslanka Romana Tomc je kot sopredsedujoča skupini za demografijo v Evropskem parlamentu naslovila na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, gospoda Luko Mesca pismo z željo po pojasnilu glede pokojninske reforme.

Pred nedavnim je namreč od novinarke nacionalnega medija prejela povabilo k komentiranju predloga pokojninske reforme, žal pa te informacije o novi reformi še nikjer ni zasledila. V izjavah za medije, ki jih je dal minister Mesec napoveduje možnost dveh modelov reforme – prenova zdajšnjega sistema ali pa bi pokojninski sistem postavili na novo in bi temeljil na univerzalnem temeljnem dohodku za upokojence. Glede na razvoj dogodkov in izkušnje ob prenovah pokojninskega sistema v preteklosti, se pojavlja utemeljen pomislek, da celovite pokojninske reforme minister ne bo izpeljal.

Ker več podrobnosti ni nikjer na voljo, gospa Tomc pa potrebuje te podatke za pojasnila v EP, je ministra prosila, da ji posreduje Belo knjigo o pokojninah, ki se običajno pripravi pred vsako reformo in ji odgovori na nekaj vprašanj v zvezi z reformo, namreč in v javnosti kroži kup informacij, ki pa jih ministrstvo ni ne potrdilo, ne zavrglo.

Vprašanja in pa samo pismo si lahko preberete spodaj.

Pismo
Spletno uredništvo
Vir: evropska poslanka Romana Tomc