Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje Odbora za zunanjo politiko, na kateri bi poslanci pozvali predsednika odbora k čim prejšnjem pristopu k podpisu Skupne izjave o neveljavnih in nezakonitih referendumih, ki jih organizira Ruska federacija na zasedenih ozemljih.

Med 23. in 27. septembrom so na ozemljih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje potekali referendumi o priključitvi k Rusiji. Referendumi so se izvršili na vzhodu države, medtem ko so potekali oboroženi spopadi v državi. Ukrajina, zahodne vlade in Združeni narodi so to potezo zavrnili, ker je glasovanje nezakonito po mednarodnem pravu, zato jih ni mogoče imenovati kot resnične izraz ljudske volje.

V Kijevu so dejali, da so glasovi Moskve o pridružitvi Rusiji, ki so potekali v štirih ukrajinskih regijah, ki jih delno nadzoruje Moskva, “nični in ničvredni“. Bela hiša je referendume označila za “nelegalne in nelegitimne” in sporočila, da ZDA ne bodo priznale rusko priključenih območij v Ukrajini, saj je Moskva zmanipulirala referendume in da jih bo izpodbijala mednarodna javnost.

Predsedniki odborov za zunanje zadeve parlamentov Latvije, Estonije Poljske, Španije, Češke republike, Slovaške, Finske, Litve, Češke republike, Romunije, Francije, Nemčije in Nizozemske so podpisali Skupno izjave o o neveljavnih in nezakonitih referendumih, ki jih organizira Ruska federacija na zasedenih ozemljih kot odziv na referendume, ki jih je izvedla Rusija v Ukrajini.

V izjavi so neveljavne in nezakonite referendume, ki jih organizira ruski okupacijski režim v Ukrajini, označili za jasno kršitev mednarodnega prava in lažno pretveza za priključitev delov Ukrajine k Rusiji.

Predsednik Odbora za zunanjo politiko Državnega zbora RS se podpisu izjave ni pridružil, kar lahko ogrozi mednarodni ugled Slovenije, zato v SDS pričakujejo, da se bo predsednik odbora podpisu pridružil čimprej.

Slovenski parlament in Odbor za zunanjo politiko Državnega zbora RS morata dati odločen signal, da obsojata izvedbo in izide nezakonitih ruskih referendumov v Ukrajini. S tem dejanjem bi odločno pokazali, da slovenski parlament ne podpira navideznih referendumov, ki jih je izvedla Rusija v ukrajinskih regijah in da se zavzemamo za ozemeljsko celovitost in neodvisnost Ukrajine.

SDS je zato zahtevala sklic nujne seje Odbora za zunanjo politiko in kot so zapisali, predlaga:

“V Slovenski demokratski stranki Odboru za zunanjo politiko predlagamo, da po končani razpravi sprejme naslednji sklep:

Odbor za zunanjo politiko zaveže predsednika Odbora za zunanjo politiko, da pristopi k podpisu Skupne izjave o neveljavnih in nezakonitih referendumih, ki jih organizira Ruska federacija na zasedenih ozemljih, ki so jo že podpisali predsedniki odborov za zunanje zadeve parlamentov Latvije, Estonije, Poljske, Španije, Češke republike, Slovaške, Finske, Litve, Češke republike, Romunije, Francije, Nemčije in Nizozemske.”

 

 

Spletno uredništvo