Občina Grosuplje je uspešno kandidirala na javnem razpisu WiFi4EU (Free Wi-Fi for Europeans) za pridobitev bona v višini 15.000 evrov za vzpostavitev brezplačnega omrežja WiFi.

Evropska komisija želi s programom WiFi4EU evropskim državljankam in državljanom ter tudi našim obiskovalcem povsod v Evropi omogočiti brezplačen brezžični dostop do interneta na javnih mestih, kot so parki, trgi, pa knjižnice, muzeji, zdravstveni domovi in druge javne ustanove. Preko programa WiFi4EU se bo zato s proračunom v višini 120 milijonov evrov v obdobju 2018–2020 financirala namestitev najsodobnejše opreme za brezžični internet v središčih javnega življenja.

4. in 5. aprila 2019 so se tako lahko predhodno registrirane občine prijavile na drugi javni razpis za pridobitev bona v višini do 15.000 evrov za vzpostavitev brezplačnega omrežja WiFi. Svojo prijavo je oddalo več kot 10.000 občin iz Evropske unije ter tudi Norveške in Islandije. Glede na razpoložljiva sredstva je bilo med vsemi prijavljenimi izbranih 3.400 evropskih občin, od tega 34 iz Slovenije, med uspešnimi občinami pa je bila tudi Občina Grosuplje.

Shema WiFi4EU bo občankam in občanom Grosupljega omogočila kakovosten brezplačen dostop do interneta visoke hitrosti na izbranih javnih površinah, na najbolj obiskanih točkah, to so šole, glavno avtobusno-železniško postajališče in ostala najbolj frekventna avtobusna postajališča, nogometno igrišče, zdravstveni dom in ostale najbolj frekventne javne površine. Dostop do spletnih storitev bo lažji in hitrejši, kar bo kakovost življenja v mestnem središču občine Grosuplje še dvignilo.

Evropska unija bo sicer financirala stroške opreme in namestitve dostopnih točk Wi-Fi, Občina Grosuplje pa bo najmanj tri leta zagotavljala povezljivost (internetno naročnino) in vzdrževanje opreme.

Tjaša Pleško