NLB “Irangate” – primer brez primere

Največja državna banka je za Iran v času dvojnega embarga oprala milijardo dolarjev. To ni malo denarja. Takega primera še ni bilo nikjer na svetu. Tukaj pa je šlo za milijardo dolarjev in dogajalo se je to dve leti. S pomočjo NLB je bilo opravljenih več kot 9000 ilegalnih transakcij po vsem svetu, največ po zahodni Evropi. NLB so namreč potrebovali iz naprednega sistema, iz EU. Vse naše institucije, ki bi morale ta primer preiskati in ga tudi takrat preprečiti, so to vedele. Namesto tega, da bi vse te transakcije preiskale in preprečile, so to skrivale in pometale pod preprogo.

Neizpodbitno dejstvo je, da so bile o tem obveščeni: predsednik države, finančni minister, zunanji minister, direktor policije, tožilstvo in urad za preprečevanje pranja denarja.

Najmanj štiristo intervencij je bilo iz tujine. Obveščevalne službe vseh evropskih držav so se ukvarjale z »iranskimi« transferji, ker se jim niti sanjalo ni, da gre za milijardo dolarjev. Prepoved poslovanja z Iranom je bila uvedena predvsem za to, ker je bilo namreč ugotovljeno, da se iz iranske državne banke financira nabava materiala za izdelavo iranske jedrske bombe, industrijsko vohunstvo in teroristično omrežje oz. šiitske ekstremistične skupine, ki napadajo civilne cilje povsod po svetu. Tudi v Evropi!

Naj povzamemo: znane dni so znane osebe povzročila znana mednarodno pregonljiva dejanja. Znane dni so bili obveščeni vsi pristojni organi v RS, ki pa niso ničesar odkrili. Nekdo pa, ki v Sloveniji obvladuje banke, policijo, tožilstvo, urad za preprečevanje pranja denarja, ministrstvo za finance, diplomacijo, pa je vse to omogočil, da je trajalo celi dve leti.

Seveda so slovenski mediji ves čas budno pazili, da ta afera ne bi postala osrednja novica, da ne bi prišla na naslovnice časopisov, revij in na “dnevnike” televizij.

Kdo sploh je Iraj Farrokhzadehu?

To je iranski državljan, ki ima tudi britanski potni list. V NLB odprl račun 12. decembra 2008, to je v prvih dneh, ko je vlado prevzel Borut Pahor. Farrokhzadehu je v NLB odprl račun za svoji podjetji Farrokh Ltd. s sedežem na Britanskih Deviških otokih in Farrokhzadeh partnership Co, kmalu za tem pa je v NLB odprl še račun za dve drugi podjetji, Al Samaa Ltd. in GLS Service. Tuje banke, kot je švicarska UBS, so Iraju Farrokhzadehu in njegovim sodelavcem leta 2008 zaradi sumljivih transakcij zaprle transakcijski račun in takoj za tem so Iranci račune odprli pri NLB. Več pa na spletu …

J. J.