V neposredni bližini ene od ljubljanskih osnovnih šol ponovno prišlo do nenavadnega dogodka. Neznanec je dečku ponujal 500 Eur za njegovo kolo.

 

V preteklem tednu je ponovno prišlo do nenavadnega dogodka. V neposredni bližini Osnovne šole Vič je neznanec s kombijem dečku ponujal 500 evrov za njegovo kolo. Sošolec, ki je bil priča dogodku, je le tega potrdil in celo fotografiral del vozila, s katerim se je pripeljal moški.

Ravnatelj osnovne šole je o dogodku obvestil starše. Zapisal je:

Spoštovani starši, skrbniki in zaposleni,

obveščam vas, da smo v sredo, 19. 10. 2022, prejeli obvestilo o neprijetnem dogodku, ki se je pripetil pretekli teden pred Viško pekarno (nasproti šolskega igrišča na Abramovi).

Učenci naše šole so se po pouku napotili v pekarno, nekateri izmed njih s kolesi, drugi peš. Pred pekarno jih je ogovoril starejši moški in enemu izmed učencev za kolo ponujal 500 €. Denar je neznanec skupini učencev tudi pokazal. Gospod je imel parkiran rdeč kombi z reklamnim napisom Odkup koles.

O dogodku smo se pogovorili z enim izmed učencem, ki je bil priča dogodku. Opis dogodka je potrdil, prav tako je del vozila fotografiral in fotografijo pokazal. Učenec meni, da sta bila polega omenjena gospoda še eden gospod in gospa, ki sta šla v pekarno, ni pa popolnoma prepričan, da so bili skupaj.

V okviru razrednih ur bomo na šoli zopet izvedli preventivne pogovore, saj se bodo učitelji v šoli z otroki pogovorili o primernem ravnanju v takšnih primerih. Vljudno prosim, da nas pri prizadevanjih podprete in se tudi sami s svojimi otroki pogovorite o primernem ravnanju v takšnih primerih.

Verjamem, da si vsi želimo, da do takšnih dogodkov ne bi več prišlo, a prav je, da otroke opremimo tudi s takšnimi informacijami, da bodo vedeli kako ravnati, če bi se morda kdaj znašli v podobni situaciji.

Dogodek smo prijavili policiji, katera naproša, da jih o dogodkih, ki se zgodijo izven šole starši nujno obveščate.

Šola je o dogodku obvestila tudi policijo. Policijo smo o dogodku povprašali in povedali so nam, da lahko potrdijo, da so o zadevi seznanjeni. “Po do sedaj zbranih obvestilih je do sedaj neznani moški, na sicer nevsiljiv način, zanimal na nakup koles ter na ta način ogovarjal naključne osebe na območju Viča, med drugim tudi v bližini ene izmed šol. Do sedaj v dogodku nismo zaznali elementov prekrškov ali kaznivih ravnanj. Policisti o dogodku še zbirajo obvestila, da se preverijo vse okoliščine, ugotovi za katero osebo gre in pojasni razloge za njeno ravnanje, ter bodo izvedli ustrezne ukrepe.

Ob tem smo jih še poprosili za nasvet, kako nas starši reagirajo ob takih dogodkih, predvsem pa kako otroka v naprej pripraviti na dogodke, ki se mu lahko zgodijo kadarkoli.

Zapisali so:

Poudarili bi, da policisti namenjamo veliko časa osveščanju otrok o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah. Otrokom je potrebno pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji, kajti vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovori na vprašanje, vendar se v pogovor ne zapleta in da ostane na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive.

Policisti v okviru preventivnih predavanj po šolah opozarjajo otroke na okoliščine, ki so lahko v takšnih primerih zanje nevarne in kako naj reagirajo. Tudi starši lahko v pogovoru z otroci pojasnijo, kako se obnašati v stikih z neznanci. Tak pogovor ne sme potekati pod vtisom medijskega poročanja o takšnih pojavih. Poleg tega redno opravljajo kontrole ob šolskih poteh, da bi bili otroci na poti iz šole in iz nje čim bolj varni glede na vse vidike, tako kriminalitete, javnega reda kot prometne varnosti.

Zelo pomemben je pogovor. Starši razmišljajo, da otrok ne bi obremenjevali v najnežnejšem obdobju njihovega življenja, vendar je ravno ta začetek zelo pomemben. Starši naj se ne pogovarjajo z otroki, kadar gre za odmevne primere, kadar so pod vplivom čustev, ampak s pomočjo pripomočka, lahko bi bil to strip ali knjiga in predvsem v mirnih situacijah na način, ki je sproščujoč in ne ogrožajoč. Pomembno je  tudi, da ne razširjamo nepreverjenih informacij na družbenih omrežjih. Slednje lahko povzroča strah, paniko in nezaupanje preden policisti preverimo dejansko stanje.

Seveda pa še enkrat poudarjamo, da bomo policisti vedno odreagirali v primerih neprimernega vedenja do otrok, vabljenja v vozilo ali ogovarjanja, preverili vse okoliščine dogodkov, poskušali ugotoviti identiteto oseb, predvsem pa ugotoviti namen oz. motiv ogovarjanja otrok.

Seveda bomo primer še naprej spremljali.

 

Spletno uredništvo