Nezadržno se nam bližajo 14. etnološki dnevi v Termah Snovik: Mlinarska dediščina Tuhinjske doline

Konec avgusta bo v Termah Snovik v znamenju 14. etnološke prireditve. Rdeča nit letošnje etnološke prireditve bo mlinarstvo, ki je bilo v Tuhinjski dolini v 20. stoletju pomembna gospodarska dejavnost.

Prireditev bo potekala 24. in 25. avgusta, njen namen pa je predstaviti mlinarsko dediščino Tuhinjske doline. Osrednja prireditev bo potekala v nedeljo, 25. avgusta ob 15. uri v prireditvenem prostoru Term Snovik. Tako bo izvirno, a še zmeraj pristno predstavljena krajevna kulturna in zgodovinska dediščina.

Turistično društvo Tuhinjska dolina in Terme Snovik vabijo na 14. etnološke dneve, ki bodo letos v znamenju mlinarstva. Temelje za razvoj le-tega so omogočili številni vodni viri in ugodna lega za sejanje žit. Mlini, žage in drugi objekti so danes med najbolj ogroženimi spomeniki kmečke arhitekture na Slovenskem. Da spomini na nekdanje čase ne bi šli povsem v pozabo, si bodo na sobotnem pohodu obiskovalci lahko ogledali ostanke mlinov in spoznali mlinarsko dediščino Tuhinjske doline.

Drugi del prireditve bo namenjen žitaricam in moki, ki je osnovna surovina v pekarstvu, slaščičarstvu, pripravi testenin ter lokalni kulinariki. Obiskovalci bodo lahko spoznali postopke pridelave in predelave žit, se preskusili v prepoznavanju žit in se naučili izdelave pekovskih izdelkov. V nedeljo zvečer bodo za prijetno druženje in zabavo poskrbeli Godba Tuhinjske doline in Ansambel Šus.
PROGRAM PRIREDITVE:
SOBOTA, 24. 8. 2019
• Delavnice pekovskih izdelkov – od 10. do 13. ure
• Pohod in ogled ostankov mlinov – ob 14.uri
• Komedija SLIKAR NA VASI – KUD Ivan Cankar Šmartno v Tuhinju – ob 19.30 uri
NEDELJA, 25. 8. 2019 ob 15. uri
OSREDNJA PRIREDITEV: OB BISTREM POTOKU JE MLIN – BREZ MOKE NI KRUHA
• Prikaz postopka pridelave in predelave žit, izdelava testenin
• Preizkusi v prepoznavanju žit
• Degustacija ter prodaja izdelkov in produktov iz moke

Vabljeni med vesele in prijazne domačine, ki se vsako leto znova trudijo, da obiskovalcem pričarajo utrip preteklosti Tuhinjske doline.

Samo Trtnik
Odnosi z javnostmi
Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik