“Neverjetno! Novinarji so dali besedo tudi nekemu histeričnemu mulcu”

Dragi prijatelji,
verjetno me dovolj dolgo poznate, da tudi veste za moja stališča do protestov na splošno.

Dolgo časa sem pozival k nekakšnemu civilnemu uporu, ker sem se zavedal, da volitve pač ne morejo rešiti vsake situacije. Razlogi so preveč kompleksni, da bi to razlagal tule, očitno bo treba o tem napisati knjigo.

Spomnim se še iz časov Odbora 2014, kako sem nosil transparente z znamenitim citatom Thomasa Jeffersona “Ko krivica postane zakon, upor postane nuja.”

Torej, skratka in zdolga … pet minut gledanja Pop TV včeraj zvečer je bilo zame dovolj, da sem si ustvaril svoje mnenje o tem, kar se je včeraj zvečer dogajalo pred parlamentom. Novinarji so dali besedo tudi nekemu histeričnemu mulcu, ki si je kar sam naredil majico tako, da je s flomastrom načečkal nanjo rdečo zvezdo, srp in kladivo, v mikrofon pa se je živalsko drl, kot bi ga obsedel satan.

Da ne govorim o napisih, ki so bili v glavnem komunistični, nekoliko posodobljeno “smrt janšizmu” in podobno.

In to bi nekateri primerjali z rumenimi telovniki v Franciji? Saj niste nori!

Kot sem že dejal: izvorno in generalno podpiram vsak protest, ki ima legitimen interes. Tisti včeraj žal ni med njimi. Javni interes ni to, da moramo podpirati tiste, ki parazitirajo

Narod naš dokaze hrani.

na državnem proračunu z raznimi slamnatimi nevladnimi projekti. In potem vidiš med pobudniki tega interesa celo takšne, ki se javno hvalijo z nasadi indijske konoplje.

Ali ni to dovolj sporočilno? Spomnimo se Balkanskega bojevnika, Kemijskega inštituta, … me res zanima, koliko tega umazanega kapitala stoji tu zadaj.

Zanje je organizacija takih protestov majhen vložek, zato, da lahko obranijo svoje pozicije in da finančni tokovi ostanejo nedotaknjeni.

Ob tem sem se spomnil tistega protestnega shoda oktobra 2019 na Prešernovem trgu. Za moje pojme je bil tisti shod bolj cigu-migu. No, morda pa je dodal kakšen prispevek k temu, da je Šarec nekaj mesecev kasneje najavil svoj odstop. Vendar moram vseeno opozoriti, da je bilo shod “Rešimo Slovenijo” kljub mnogim pozivom bolj srečanje tistih najbolj prepričanih, medtem ko so vsi tisti, ki bi imeli za kaj protestirati, stali ob strani ali pa rekli “Briga me”.

In sedaj ti isti biciklirajo pred parlamentom, nekaj mesecev nazaj pa jih ni bilo videti nikjer, ker menda za to ni bilo razloga? Čakajte malo, kaj pa pranje iranskega denarja, razne zlorabe, kadrovski cunamiji? Vse to ni bilo nič v primerjavi z JJ vlado, anede?

In seveda, na biciklih so sedeli tudi tisti, ki so v prejšnji vladi nemoteno afne guncali – denimo Jernej Štromajer.

Protesti proti sedanji vladi so se začeli, še preden je bila ta vlada sploh izvoljena. Spomnimo se tistega shoda kot način pritiska na DeSUS in SMC, pa pismo t. i. akademikov.

A ko opazujem vse skupaj, imam vtis, da se pri nas protesti dogajajo na ukaz. To zborovanje bi bilo verjetno omejeno na peščico mandelcev iz Metelkove, če ne bi politično podzemlje pripravilo teren z oddajo Tarča.

In takoj je Ivan Gale postal narodni heroj, folk pa seveda kot ovce za njim, brez pomislekov. In to v glavnem tista večina, ki tu in tam površno spremlja politiko, sicer pa je njihov domet revija Lady ali kaj podobnega. Pa so lahko prav tako proti korupciji kot jaz sam, ampak v svoji glavi so pač sprejeli konstrukt, ki so ga že vnaprej pripravili v nekem laboratoriju.

Kaj pa dela ta zastava med biciklisti?
In seveda, če je bil s stališča izredne situacije v povezavi z javnim zdravjem shod nelegalen, me je razočaralo obnašanje policije, ki se je obnašala, kot da je shod povsem legalen.

Pa še to: vsi ti protikrizni gospodarski in socialni ukrepi so dejansko socialistični, torej bi jih morali biti ljubitelji socializma veseli. No, ali pa imajo v svojih glavah to, da jim je krizni dodatek dal Titej, medtem ko jim vlada to jemlje? Morda.

Dovolj za modre.