Neobsojajoča prisotnost v sedanjem trenutku je močno orodje!

Čuječnost, pozorna, neobsojajoča prisotnost v sedanjem trenutku predstavlja močno orodje, ki nam lahko olajša prenekatero življenjsko preizkušnjo.

Trenutno je 50 milijonov Zemljanov diagnosticiranih z demenco, vsako leto jih diagnosticirajo še 10 milijonov …

Po 65.-tem letu se verjetnost, da zboliš za demenco, poveča za dvakrat … To so res zaskrbljujoče številke. Toliko bolj če pomislimo, da je demenca povezana z veliko stigme. Marsikdo o tem dolgo ne spregovori. Tudi takrat ne, če so prizadeti svojci … Dementni bolniki tako pogosto dolgo ostajajo neprepoznani in v domačem okolju, kjer se njihovi svojci, partnerji, otroci, vnuki … spreminjajo v njihove skrbnike. To je velik problem, saj so raziskave pokazale, da je skrb za dementnega svojca izjemno psihično obremenjujoča.

Povezuje se z upadom imunskega sistema, s povečano depresivnostjo in anksioznostjo ter z vsemi motnjami, ki so posledica izpostavljenosti stresu.

Vir: http://mindtectonica.si/

Če nas na tak ali drugačen način doseže demenca, si običajno intenzivno prizadevamo izboljšati našo situacijo.

Kljub temu, da se neredko sliši, da velikega upanja za spremembo ni.

In vendar danes raziskave iz določenih področij kažejo drugače. Čuječnost je način, s katerim lahko dosežemo pomembno razbremenitev in dvig življenjske kvalitete. Pomaga nam pri ohranjanju dobrih kognitivnih kapacitet, prav tako pa znižuje raven stresa in zvišuje življenjsko kvaliteto.

Vir: https://tjasakos.net/