Kdo je ministrici za pravosodje dal informacijo o tem, kako bodo o kandidatu za predsednika Vrhovnega sodišča Miodragu Đorđeviću  glasovali poslanci vladajoče koalicije? 

Poslanec SDS Dejan Kaloh je na ministrico za pravosodje dr. Dominiko Švarc Pipan naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z uresničevanjem načela delitve oblasti v postopku imenovanja predsednika Vrhovnega sodišča RS.

Poslansko vprašanje poslanca SDS objavljamo v celoti:

Spoštovana gospa ministrica,

V medijih sem zasledil članek, ki razkriva vsebino vašega »nenavadnega pogovora« s kandidatom za vrhovnega sodnika, aktualnim podpredsednikom vrhovnega sodišča, dr. Miodragom Đorđevićem. Slednji je, po poročanju medijev, pred člani Sodnega sveta razkril, da ste mu že pred njegovo predstavitvijo na občnem zboru in pred pridobitvijo mnenja Sodnega sveta o njegovi kandidaturi dejali, naj ne računa na podporo vladne koalicije.

Glede na to, da predsednika Vrhovnega sodišča RS imenuje Državni zbor RS na predlog pravosodnega ministra, ki je zavezan pred svojo določitvijo o predlaganem kandidatu pridobiti mnenje Sodnega sveta in občne seje Vrhovnega sodišča RS in glede na to, da ste kot pravosodna ministrica, v postopku imenovanja po pridobljenem mnenju občnega zbora vrhovnih sodnikov, skladno z veljavno ureditvijo vpleteni v imenovanje predsednika Vrhovnega sodišča RS vas spoštovana ministrica, prosim za odgovore na naslednja vprašanja:

1. Ali menite, da ste pristojni vnaprej (pred pridobljenim mnenjem občnega zbora vrhovnih sodnikov in mnenjem sodnega sveta) dajati komentarje in ocene o tem, kateri kandidat lahko in kateri ne po vaših informacijah, računa s podporo vladajoče koalicije in kateri ne?

2. Kdo vam je dal informacijo o tem, kako bodo o kandidatu Miodragu Đorđeviću glasovali poslanci vladajoče koalicije?

3. Ali to pomeni, da se kot predstavnica izvršilne veje oblasti vpletate v naloge in pristojnosti zakonodajne veje oblasti, ali morda obratno?

4. Ali ta vaša izjava pomeni vnaprejšnji pritisk zakonodajne veje oblasti preko izvršilne veje oblasti na to, katerega kandidata za Vrhovnega sodnika RS naj sodna veja oblasti podpre in katerega ne?

5. Ali ta vaša izjava pomeni, da ne glede na mnenje sodne veje oblasti o tem, kateri kandidat je strokovno primeren za mesto vrhovnega sodnika de facto odloča izvršilna veja oblasti preko vpliva na zakonodajno (poslanske skupine in njihove poslance)?

6. Vašo preliminarno izjavo kandidatu za vrhovnega sodnika, da naj »ne računa na podporo vladne koalicije« je v kontekstu načela delitve oblasti vsekakor mogoče razumeti kot grob poseg zakonodajne veje oblasti preko izvršilne v sodno vejo oblasti, kar (že po Locke-ju in Montesquie) predstavlja zlorabo državne oblasti. Bistvo politične svobode je v tem, da so državljani zavarovani pred zlorabo državne oblasti. To zlorabo pa preprečuje delitev oblasti.

7. Ali gre pri tem, ko ste (po navedbah medijev) »poučevali« kandidata za predsednika Vrhovnega sodišča RS o tem, kako bo zakonodajna oblast  -vladajoča koalicija glasovala o njegovi kandidaturi, za kršitev načelo delitve oblasti ali ne?

8. Ali se je Sodni svet opredelil do vaših (po navedbah medijev) nasvetov kandidatu za predsednika Vrhovnega sodišča RS o tem, kako bo glasovala vladajoča koalicija?

 

 

Spletno uredništvo