Nekoč smo plačevali “desetino”. Pa zdaj?

Po podatkih Eurostata Slovenci plačujemo skoraj najvišje davke na svetuDržava od našega zaslužka skupaj pobere kar 73 % davka. Poleg okoli 40 % davkov in prispevkov, ki jih država pobere od bruto plače, je tu še 22 % DDV, ki ga plačamo pri vsakem nakupu, pa razni dodatni davki kot so NUSZ, prometni davek, RTV prispevek itn. Ni konca ne kraja vseh davščin …

73 % oziroma ¾ zaslužka damo državi ali povedano drugače: v Sloveniji državljani delamo samo 3 mesece na leto zase, preostalih 9 mesecev pa za državo! In kaj država naredi s tem denarjem? Imamo vojsko, ki nima niti toliko, da bi vojakom kupila nove škornje, policijo, ki se vozi v dotrajanih avtomobilih, zdravstvo, kjer ljudje umirajo v čakalnih vrstah, pokojnine, ki ne zadoščajo niti za plačilo položnic, kaj šele, da bi si z njo lahko plačali oskrbo v domu za ostarele, »brezplačno« šolstvo, kjer vsak mesec dobite položnico in vrtce, ki jih do 80 % plačate sami.

Pa si predstavljate, da vam država denar, ki ga pobere, nakazuje na vaš račun? (Hm, nezamisljivo, kajne?) Kakšno zdravstveno oskrbo bi si lahko plačali s tem denarjem? Katero šolo ali vrtec bi lahko izbrali za svojega otroka in koliko denarja bi lahko prihranili za stara leta? Ste našli pravi odgovor? Kdor išče, včasih tudi najde, kajne?

A. Ž.

Vir: Izposojeno … Hvala.