Čeprav je Uprava za zaščito in reševanje RS že 20. marca razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja za vso državo, imajo gasilci po vseh koncih Slovenije v teh dneh veliko dela s požari v naravnem okolju.

Kljub razglasitvi in opozorilom tako na državni kot lokalni ravni, je v času nedeljskega kosila dvakrat zagorelo v naravi na območju občine Ivančna Gorica.

Na območju Krajevne skupnosti Muljava je prvič zagorelo ob 11.54 uri ob cesti Velike Vrhe – Ravni Dol. Požar so pogasili Prostovoljni gasilski društvi Muljava in Stična.

Pred koncem intervencije so bile gasilske enote z državnega centra za obveščanje ob 12.50 uri pozvane na nov, obsežnejši požar med Sušico in Lučarjevim Kalom. Posredovalo je 8 gasilskih društev: PGD Muljava, PGD Stična, PGD Ivančna Gorica, PGD Metnaj, PGD Zagradec, PGD Krka, PGD Ambrus in PGD Hrastov Dol, skupno skoraj 110 gasilcev in krajanov – domačinov. Kot so še zapisali na družabnih omrežjih člani PGD Muljava in PGD Stična je bil gozdni požar na Sušici zelo težko dostopen.

Bližnji dostop z gasilskimi vozili ni bil mogočen, zato so na pomoč gasilcem priskočili domačini s traktorji in cisternami za vodo.

Ob tej priložnosti se vodstvo občine zahvaljuje vsem gasilcem in ostalim, ki so pomagali pri dostopu, logistiki in preprečevanju širjenja požara.

Občina Ivančna Gorica, Štab Civilne zaščite in Gasilska zveza Ivančna Gorica ponovno pozivajo občane k doslednemu upoštevanju navodil Uprave za zaščito in reševanje o požarni ogroženosti naravnega okolja.

»Vzdržimo se kurjenja v naravi in počakajmo na boljše ter ugodnejše čase. S tem bomo veliko pripomogli tudi pri izpostavljenosti gasilcev v zvezi s prenosom virusa.«

Več si lahko preberete tudi na spletni strani občine.

Zapisal: Gašper Stopar
Fotografije: GZ Ivančna Gorica