torek, 18 junija, 2024
Doma Vabilo Nasveti o partnerstvu? Pa saj se hecaš …

Nasveti o partnerstvu? Pa saj se hecaš …

Pred kratkim sem na Facebooku prebrala eno najboljših izjav:
Popolni starši seveda obstajajo.
Je pa res, da še nimajo otrok.

Podobno je verjetno s partnerstvi …

To je bila moja prva misel, ko sem dobila vabilo na predavanje o srečnem partnerstvu. Da se razumemo – JAZ naj bi predavala o tem. A se vi hecate?

Sicer saj – vse vem. V teoriji je vse jasno. V miselnih konceptih vse deluje. Ob opazovanju z razdalje znam rešiti vse, razumem vse, svetujem lahko kot največji dohtar. Verjetno sem prebrala več knjig o partnerstvih kot jih bom kadarkoli tekom celotnega življenja zmožna napisati (nekaj je res dobrih – poglej povzetke tu, v rubriki “razumeti moške – ženske”>>)

Oh, mi brihtneži … (No, kdor je prebral kakšno mojo dosedanjo knjigo, se verjetno kar nasmehne ob misli, da bi jaz svetovala, kako do srečnega dolgotrajnega partnerstva.)

Khm …

A nisem mogla zavreči povabila. Kaj lahko torej povem, iskreno in poučno, smiselno in doživeto, da se dotika tematike srečnega partnerstva?

Nekaj kilometrov teka in par hribčkov vzpona je bilo dovolj, da sem našla pravo stvar! ?

Evo, iz svojih doživetij in potovanj:

Izjemno rada potujem. Oziroma bi morala stavek dati v preteklik (ne vem no, a to se z leti spreminja?). Od vseh zanimivosti me je vedno navduševalo spoznavanje značilnosti narodov – navade, razmišljanja, kaj je za njih normalno, kako gledajo na svet, kakšne so njihove vrednote … In nato razlike med narodi po svetu. Izjemno zanimivo!

Če posplošim (vem, ni dobro posploševati, a vseeno – neke splošne značilnosti vseeno obstajajo in te bom zdaj zagrabila za ponazoritev bistvenega), sem našla kar nekaj nasprotij med Vzhodom in Zahodom.

Bistvene vrednote ZAHODA: 

 • INDIVIDUALIZEM (izpostavlja se posameznik, ne skupnosti)
 • DENAR, USPEH (Dve službi? Nič posebnega. Vse za to, da zrasteš po karierni in finančni lestvici – to je bistveno!)
 • HITROST (Bolj normalno je, da vzameš take away kavo in jo piješ med potjo do službe, kot da bi se v miru usedel in jo spil – to bi bil stran vržen čas, ti pa moraš biti UČINKOVIT!)
 • ZUNANJOST (Toliko poudarka na zunanjost, blišč, naj se vidi razkoš – a mesta brez duše, zgodbe brez globoke vsebine …)
 • EKSTRAVERTIRANOST (Poveličujejo tiste glasne karizmatične osebnosti, ki so suverene na odru – Anthony Robbins je na primer tak idol. Če si tiha razmišljujoča miška, te ne smatrajo za pomembnega, uspešnega, te bolj zaničujejo in spregledajo.)
 • MENJAJ HITRO (Eno leto star telefon? Uf, kako si beden … So pa odlično potrošniki. Bravo!)
 • TEKMOVANJE (Kdo ima več? Kdo je boljši? Katera je lepša?)
 • EKSTREMI (Izpostavljajo tiste, ki krepko štrlijo iz povprečja. Toliko čudakov je na ulicah, da so že normalni.)
 • VEČ IN VEČ IN VEČ (Nasveti na seminarjih – kako zaslužiti več. Kaj če imam že dovolj? Potem pa kako zaslužiti ŠE več. In potem ŠE več. In potem … Samo da je stalno – VEČ.)

Če te vrednote poveličuješ, kaj hitro sprejmeš, da je naslednja partnerska zgodba nekaj povsem “normalnega”. Vprašava Američana, kaj je recept za velik poslovni uspeh. Povsem mirne vesti in brez zadržkov reče: “Imeti moraš veliko ljubic,” in pogleda mojega takratnega partnerja. A se ti hecaš?! Ni se hecal. Prav zares ne. Smrtno resen. Celo obrazloži: “Poslušaj me – če želiš biti res svinjsko,” ja, uporabljajo veliko grdih besed, “uspešen, moraš ostati lačen. Lačen nečesa še več in več.

Bolj ko si lačen, bolj boš grebel, da najdeš hrano. Moški smo pač taki, da se hočemo izkazati ženski, a ni tako? Ko si osvajal njo,” pokazal je name, “si zagotovo delal na firmi kot zmešan. Ker si se ji želel dokazati! Jo peljati v drage restavracije, lepe hotele, verjetno si zamenjal avto … Taka je pač moška narava.

Potem si jo osvojil, zdaj je tvoja in ni več izziv. Izgubil si apetit po več. Zato moraš dobiti kakšno ljubico, svežo kri, ki bo v tebi spet vzbudila to željo, da se ji izkažeš – in spet boš delal kot zmešan. Boš videl, firma ti bo cvetela! Ko ona ni več izziv, moraš najti drugo, po možnosti še bolj zahtevno. In boš spet imel zagon za delo, da si še bolj uspešen, da se še bolj izkažeš.”

Počutila sem se kot duh, ki vse vidi, a ostaja neopažen za ostale. Ko je le zaznal moj (verjetno ubijalski) pogled, me je potolažil: “Ne skrbi. Saj ti boš žena. Ženo imaš eno in edino. Z ženo ima otroke, dom. Ljubice pa menjava, tako da ti sploh niso konkurenca. Konec koncev bo to tudi zate bolje – imela boš svinjsko uspešnega moža! Vsaka ženska si tega želi! Kaj je sploh lahko več kot to?!” Ne vem, morda to, da, hm, ti je morda – ZVEST?!

No, s tem stričkom se nisva ravno dobro ujela. Mogoče je kriv različen karakter, kaj pa vem.

Strašljivo je dejstvo, da ni bil edini, ki je to svetoval ali to zagovarjal. Tako to pač je – vse za uspeh.

Pa poglejmo še na drugo stran, na VZHOD. Njihove bistvene vrednote:

 • SKUPNOST (Govorijo o skupnostih, ne posamezniku.)
 • DRUŽINA (Vedno jo bodo postavili pred delo in uspeh. Družina je najpomembnejša!)
 • MIR (Dejansko že od malih nog učijo otroke, kako naj vzpostavijo notranji mir. Kakšna hitrost neki … Posmehujejo se nam, da hodimo tako hitro – mi in Japonci, pravijo.)
 • NOTRANJOST (Veliko pozornosti, časa, učenja dajo v notranjost sebe in sočloveka. Ta jim je bistvena, ta jih zanima.)
 • INTROVERTIRANOST (Če ektrovertiranec stopi v prostor ves glasen showman, vidijo to bolj negativno. Veliko bolj cenijo tiste tihe, v kotu, razmišljujoče, ki se poglabljajo vase. Mimogrede – odlična knjiga TIHI (poglej si povzetek) >>
 • VZTRAJNOST (Vztrajnost krepijo z dolgimi urami in dnevi meditacij. Vztrajnost je opaziti že pri malenkostih – vztrajajo z eno osebo, vztrajajo z enim učencem, vztrajajo celo z eno aparaturo … No, za gradnjo posla in potrošništva ni to ravno najboljše okolje ? )
 • SODELOVANJE (Ko se v Burmi dva poročita, mora moški v nekaj dneh in nočeh zgraditi leseno kolibo za njiju in bodočo družino. Pri tem je povsem normalno, da mu pomaga cela vas. Kakšen tak hecen zakon kot pri nas (da ne smeš pomagati sosedu) tam ne bi pil vode ...)
 • RAVNOVESJE (V vsem in povsod. Ne jesti preveč hrane, niti premalo. Ne se preveč ukvarjati z otroci, niti premalo. Ne biti preveč v družbi ljudi, niti premalo. Trdijo in živijo to prepričanje, da je srečo in mir možno najti le v ravnovesju vsega.)
 • SEM IN IMAM – DOVOLJ (Res ne razumejo, zakaj se “zahodnjaki” ubijamo po osem ur in več v nekih službah … Zakaj? Za hrano? Saj je v naravi. Za stanovanje? Saj zgradiš to kolibo v nekaj dneh. Za obleke? Saj si sešiješ dve ali tri in imaš več kot dovolj. Za kaj pa potem?)

Še tipična iz tega dela sveta: Najela sem šoferja za ves dan, ker se mi je res zelo mudilo, da ujamem znanca in nato letalo. Zanj je to kot bi zadel na lotu – verjetno več kot njegov mesečni zaslužek! Ko sva tako hitela, on pa bil moj “osebni šofer”, se je sredi majhnega mesteca kar ustavil in izstopil iz avtomobila. Moja živčnost je prestopila že vse moje meje tolerance, ko ga ni bilo nazaj več kot pol ure. Pa vedel je, kako se nama mudi! Kam je šel? “Družino sem šel pogledat. Hčerka ima ravno tu predstavo,” mi pove mirno, brez kančka razumevanje moje živčnosti, ker seveda, je najbolj normalno, da pred vse daš – družino.

Ko tako gledam na eni strani ZAHOD in na drugi strani VZHOD … In ko razmišljam, kaj meni več pomeni in kako želim živeti … Me je groza opazovati, kako hitro Slovenija drsi proti ZAHODU. Kako hitro jih posnemamo in sprejemamo njihov način življenja, razmišljanja, njihove filme in glasbo, njihovo hrano in način življenja. To je noro! Ne, to je strašljivo …

In ko pridemo do partnerstva, je zanimivo povezovati dejstva z njihovimi bistvenimi vrednotami. V ZDA je mnogo več ločitev kot v Burmi. V ZDA je tudi mnogo več depresije, stresa, izgorelosti, bolezni, kot v Burmi. V Burmi imajo ljudje bolj sijoče oči, mirnega duha in pristnejši nasmeh na obrazu. Imajo večje družine in bolj igrive otroke. Torej nekaj morajo delati prav! (Sicer – so pa bistveno slabši podjetniki in potrošniki.)

Pojma nimam, kaj bi lahko komerkoli suvereno svetovala za srečno partnerstvo. A iz potovanj, opazovanja in tu zapisanega pa vseeno lahko suvereno in trdno rečem, da bi se bilo dobro nekaterih stvari učiti od VZHODA in malo manj drveti proti ZAHODU. 

Ne vem ali bi tole pomagalo za srečno partnerstvo, vem pa, da zagotovo ne more škoditi, če bi dali več poudarka na:

 • VZTRAJNOST (Prijateljica mi je na to rekla: “Saj sem vztrajna! Vztrajno menjam partnerje, da bo prišel en pravi.” No, ne mislim take vztrajnosti …)
 • VREDNOTA DRUŽINA (V Burmi mi je rekla: “Koliko ur na dan posvetiš uspešni karieri? A tudi toliko ur posvetiš temu, da bi imela srečno partnerstvo?” Uf, me je dobila …)
 • POVEZOVANJE (Zahod spodbuja tekmovanje – tudi med partnerjema. “Kdo je boljši – moški ali ženske?” Namesto da bi se gledali kot ena močna celica družine, ki gre proti skupnim ciljem, pri čemer sodelujeta, ne tekmujeta.)
 • PREDANOST (“V dobrem in slabem.”)

No, ali to zadnje zares deluje ali ne, ti pa povem čez 20 let, ko bom imela že mnogoletno uspešno partnerstvo, tri otroke in luškan vrtiček, poln začimb. Pa kužka, seveda.


Predstavitev knjige ZATE
Vabljeni na predstavitev nove knjige ZATE – Velike resnice malih doživetij, knjiga za vsakogar, ki želi postati (še) boljši človek in se zaveda, da na svetu ni sam.
Kje? Grosuplje, v luštni predavalnici Žarek, Brezje pri Grosupljem 75a
Kdaj? Sreda, 16. 10. 2019, ob 18.30 
Koliko? Vstop je prost. 
https://www.youtube.com/watch?v=udrApDzecaI
Prijave pri Heleni: [email protected] ali 031 614 898

To bo sproščeno druženje majhne skupine ljudi, pogovori o zanimivih prigodah po svetu in razmišljanja o vrednotah, pomembnostih, Sloveniji …  Vabljeni!