Včerajšnji velik obisk prvega dne festivala v centru mesta Kamnik je pokazal, da ljudje cenijo tradicijo in kulturne dogodke kot so Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine in so kljub vmesnim padavinam vztrajali pod dežniki ter uživali v bogatem festivalskem programu. Tridnevno prireditev je s slavnostnim nagovorom tradicionalno odprl župan Občine Kamnik Matej Slapar po nastopu Mestne godbe Kamnik ter Društva kamniških mažoretk Veronika.

 

Številne gledalke in gledalci so z navdušenjem spremljali glasbeno in plesno izročilo s Kamniškega, kjer se je Folklorna skupina Kamnik predstavila z venčkom gorenjskih plesov, Ljudske pevke Predice so predstavile ljudsko pesem, Ljudski pevci Tuhinjske Doline so obiskovalce s pesmijo popeljali v čas tradicionalnih opravil, družina Plahutnik pa je ob spremstvu citer poudarila pomen petja v družinskem krogu.

Folklorna skupina Sava Kranj z godčevsko zasedbo in pevsko skupino Dečve nas s pesmijo in plesom seznanila z bogato tradicijo slovenskega ljudskega izročila celotne Slovenije od prekmurskih ravnic, gorenjskih vršacev, goriških brajd, vinorodne Štajerske, poskočnih rezijskih ritmov, belokranjske bele noše in istrskega sonca.

Večer so zaokrožili zabavni ritmi in šegavi verzi Dejana Vunjaka in Brendijevih barab, kar je privabilo veliko število mladih in mladih po srcu.

»Vreme je ravno prav sodelovalo z nami in vesel sem, da so kljub vmesnim ploham obiskovalci ostali z nami v res velikem številu skozi ves program. Tekom popoldneva pa smo dejansko videli cvet slovenske dediščine, folklornih nastopov skupine Sava Kranj in ljudskih pevk kamniških Predic, tuhinjskih pevcev, kamniške folklorne skupine z godbo in kamniškimi mažoretkami. Ves ta program je bil tudi uvod v večerno dogajanje s koncertom Dejana Vunjaka. Verjamem, da bo vsakdo od današnjih obiskovalcev odšel domov zadovoljen. Hkrati vas vabim, da obiščete prizorišče dogajanja tudi v soboto in nedeljo, saj so organizatorji poskrbeli za res zanimiv, raznovrsten in tudi zabaven program,« je dogajanje prvega festivalskega dne zaokrožil župan Občine Kamnik Matej Slapar. Hkrati se je za odličen začetek festivala zahvalil glavnemu organizatorju festivala Zavodu za turizem in šport Kamnik, ekipi Javnega zavoda za kulturo Kamnik, programskemu koordinatorju Tonetu Ftičarju iz Javnega sklada kulturnih društev in glavnemu koordinatorju festivala Boštjanu Štormanu.

Vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za turizem in šport Kamnik Luka Svetec ni skrival zadovoljstva nad uspešnim začetkom festivala, saj je po opazovanju velikega števila zadovoljnih obiskovalcev strnil svoje prve vtise: »Kljub temu, da so ljudje prav gotovo vsi gledali vremensko napoved in kljub temu prišli na Glavni trg v center Kamnika, smo lahko zadovoljni, da lahko vidimo, da Kamničani na ta praznik gledajo širše kot le koncertno rajanje. Lepo mi je tudi videti ljudi z dežniki, ki se veselijo kljub občasnim ploham in ostajajo z nami. Vreme je v bistvu na naši strani in nam je dovolilo, da smo speljali vse točke tako kot smo jih zastavili in želeli. Zadovoljen sem.«

Boštjan Štorman, glavni koordinator tridnevnega festivala, je zaključek prvega dne pospremil z besedami: »Lepo smo prebili led in uspešno sodelovali v reševanju nepredvidljivih situacij, predvsem vezanih na vreme. Večjih zakulisnih dram ni bilo, prevladovalo je veselje, ljubezen do petja in plesa ter dobra volja. Vzdušja med gledalci pa ni pokvarila niti občasna ploha.«

Jutri, v soboto, 10. septembra, nas bodo zvečer razveseljevali priljubljeni Modrijani; v nedeljo, 11. septembra pa bo tri dnevni festival praznično zaključili z ljudskim šaljivcem Podokničarjem in kamniškimi lokalnimi glasbenimi skupinami Viharnik, Domačini in Šus.

Za sveže novice o 50. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš oziroma spletno stran narodnenose.si.

PROGRAM 50. DNEVOV NARODNIH NOŠ – FESTIVALA OBLAČILNE DEDIŠČINE V KAMNIKU

 SOBOTA, 10. september, Glavni trg

  • 10.00 Pozdrav iz Laškega: koncert Laške pihalne godbe
  • 11.00  Strune, milo se glasite …: koncert orkestra Mandolina iz Ljubljane
  • 14.00 Pozdrav iz Vodic: koncert Godbe Vodice
  • 15.00 Godec, zagodi: nastop harmonikarjev, novodobnih godcev iz Šole Cirila Spruka
  • 15.45 Pozdrav iz Tuhinjske doline: nastop Godbe TD Tuhinjska dolina
  • 16.30 Koncert skupine Hedera vento.  Ime skupine je v esperantu, v slovenščini pomeni Bršljanov veter. Skupina v akustičnem stilu prepleta svetovno, ljudsko in avtorsko glasbo.
  • 17.30 Marko banda: Etnoglasbeni koncert, povezan z glasbeno tradicijo Prekmurja.
  • 19.00 Z glasbenim in plesnim izročilom po Sloveniji: Folklorna skupina Svoboda Mengeš ob 50-letnici ustanovitve in delovanja, ki zajema celotno slovensko etnično območje
  • 20.30 Ansambel Modrijani: zabavnoglasbeni nastop za ples in razvedrilo

NEDELJA, 11. september, Glavni trg

  • 10.00 Pozdrav iz Zgornje Savinjske doline: koncert Godbe Zgornje Savinjske doline
  • 11.00  Gostüvanje:  nastop Folklorne skupine Beltinci, že 50 let gostiteljice tamkajšnjega   mednarodnega folklornega festivala
  • 15.00 50 PODOB SLOVENSKE OBLAČILNE DEDIŠČINE:  JUBILEJNA POVORKA ob 50-letnici Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine s slavnostnim nagovorom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja (Zaprice – Šutna – Glavni trg – Graben – Fužine)
  • 16.30  Veselo v Kamnik: praznično druženje s Francem Pestotnikom Podokničarjem in glasbo kamniških ansamblov Viharnik, Domačini in Šus.
  Odličnih prireditev ne ustavi niti dež in kamniški dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so prav to. Popestrite si vikend z obiskom Kamnika in uživajte v pestrem programu in dobri družbi.
  Spletno uredništvo
  Vir: besedilo Nina Irt, Zavod za turizem in šport Kamnik, fotografije Blaž T. Muc