Naložite si mobilno aplikacijo eDavki!

FURS (Finančna uprava RS) poziva vse davčne zavezance, naj začnejo uporabljati prenovljen portal eDavki ali pa naj si naložijo mobilno aplikacijo eDavki in z njo poslujejo hitro in enostavno od kjerkoli.

Aplikacija je namenjena fizičnim osebam. Ponuja številne funkcionalnosti poslovanja s FURS.

Poleg obrazcev, kontaktov in splošnih informacij, med drugim ponuja tudi personalizirani koledarček, preko katerega boste prejemali obvestila o svojih konkretnih obveznostih in pravicah (npr. obvestilo o izteku roka plačila določenega davka).

Če vam delodajalec ne bo obračunaval in plačeval prispevkov za socialno varnost, vas bodo o tem preko aplikacije sproti obveščali.

Zavezancem, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane, je na voljo predizpolnjen obrazec s podatki iz njihove lanske vloge.

Če želi zavezanec sodelovati v nagradni igri, se mu za oddan obrazec tako preko mobilne aplikacije kot preko sistema eDavkov dodeli srečka, s katero se poteguje za električni skiro, električno kolo in nagrado v višini 25.000 EUR.

Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine mora zavezanec, ki med letom ni uveljavljal olajšave in tisti, ki želi medletno olajšavo spremeniti vložiti najkasneje do 5. februarja 2019.

Letos je prvič mogoče oddati prek mobilne aplikacije eDavki. Prednost tega načina je po podatkih FURS tudi, da boste imeli možnost pred izpolnjenega obrazca z lanskimi podatki.

Vlogo je seveda mogoče oddati tudi elektronsko prek sistema eDavki brez certifikata.

FURS pri uveljavljanju posebne olajšave za vzdrževane družinske člane še posebej izpostavljajo pravico do povišane posebne olajšave zavezanca za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, če ima pravico do dodatka za nego otroka v skladu z Zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ali pravico do dodatka za pomoč in postrežbo v skladu z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (oznaka sorodstvenega razmerja A5) ali je  v skladu s predpisi o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, nezmožen za delo, ne glede na starost (oznaka sorodstvenega razmerja B).

Trenutno sistem eDavki uporablja več kot 50.000 fizičnih oseb in vsi podjetniki in podjetja, ki morajo s FURS poslovati elektronsko na podlagi zakona.

F. D.