Bistra in z njo Tehniški muzej Slovenije (TMS) je kraj, kjer tehniška dediščina in narava pripovedujeta nešteto zanimivih zgodb, na primer o Titovih vozilih, orodni kovačiji ali pa o svetovnem prvaku med medvedi.

Po zimskem zaprtju TMS v Bistri s 1. marcem ponovno odpira vrata. V idiličnem okolju nekdanjega kartuzijanskega samostana si lahko od torka do petka med 8. in 17. uro ter ob sobotah in nedeljah med 9. in 19. uro ogledate bogate zbirke prometnega, gozdarskega, lesarskega, tekstilnega, kmetijskega, elektro, tiskarskega, lovskega in tekstilnega oddelka.

TMS je tudi največji muzej v Sloveniji.

Tehniški muzej Slovenije v Bistri iz zraka Foto: Primož Hieng

Vašo pozornost bodo zagotovo pritegnili Titovi avtomobili, bogata zbirka koles, tiskarski in šivalni stroji, furnirnica na vodni pogon, lokomobila, kovačija, medved, ki je leta 1973 postal svetovni prvak, predstavitev več kot 100-letne zgodovine avtomobilizma na Slovenskem in številni drugi predmeti, ki razkrivajo zgodbe naših prednikov.

Na ogled sta tudi občasni razstavi Vzhodno od raja – Jugoton 1947–1991 in Človek na Luni. Ob razstavah poteka pester spremljevalni program z vodenji, delavnicami in prikazi ob sobotah in nedeljah.

Obisk TMS si lahko popestrite z delavnico peke kruha v krušni peči, prikazom kovanja podkev in stavljenja črk, demonstracijo Ukročena elektrika, Poskusi Nikole Tesle in z vrsto drugih dejavnosti, s katerimi lahko mladi in odrasli obiskovalci resnično začutijo tehniški duh preteklosti.

Primož Hieng