Na Spodnji Slivnici so slovesno predali svojemu namenu nov športnorekreacijski center

V soboto, 31. avgusta 2019, so na Spodnji Slivnici slovesno predali svojemu namenu nov Športno-rekreacijski park Zavrh.
Slovesnosti so se udeležili župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, grosupeljski dekan Janez Šket, občinski svetniki ter predsedniki in člani svetov krajevnih skupnosti naše občine, seveda tudi predsednik domače krajevne skupnosti Alojz Bavdek in ostali člani sveta, prav tako pa tudi predsednik domačega prostovoljnega gasilskega društva Janez Zupančič in drugi člani društva ter še mnogi drugi Slivničani.
Slovesnost je naznanila slovenska himna, nato pa sta zbrane ob tem prazničnem dogodku nagovorila predsednik Krajevne skupnosti Spodnja Slivnica Alojz Bavdek in župan dr. Peter Verlič.
»Dobrodošli v naravi, ne daleč od vasi in mesta, dobrodošli na svežem zraku in v dobri družbi. Še posebej dobrodošli tisti, ki ste jo iz dolin ubrali peš in s kolesi, in tisti, ki boste to počeli še v prihodnosti,« je zbrane lepo pozdravil predsednik Krajevne skupnosti Spodnja Slivnica Alojz Bavdek.
Povedal je, da je iz javnih medijev izvedel, da je poslovnežu Jocu Pečečniku le uspelo pridobiti gradbeno dovoljenje za obnovo Plečnikovega stadiona v Ljubljani. No, Slivničani nimajo takšnih težav. Res, da ne živijo v najlepšem mestu, živijo pa v eni izmed najhitreje razvijajočih se občin v Sloveniji. Živijo v kraju, kjer se zjutraj še sliši petje ptic in kjer veter raznaša sloje sveže pokošenih travnikov. Živijo na meji Krajinskega parka Radensko polje, v naravi in z naravo. Živijo, kjer so brez prerekanj, nasprotovanj s skupnimi močmi ustvarili nekaj lepega in koristnega. Dobili so namreč novo športno igrišče. Ob tej priložnosti se je iskreno zahvalil vsem, ki so k temu kakorkoli pripomogli.

»Igrišče, ki ga bomo svečano odprli, je obkroženo z gozdom in travnikom. V zgodnjem jutru in v poznem popoldnevu je tu moč videti srne na paši,« je dejal in k temu dodal, naj ga uporaljamo za veselje in čim bolj pogosto, vendar s skrbjo, da ohranimo okolje čisto in prijazno. »Povabimo prijatelje in sorodnike, družimo se in razvijajmo športnega duha, tisti, ki nam leta več ne omogočajo tekanja z žogo, pa pripeljimo svoje vnuke in uživajmo v njihovi razigranosti,« je še dejal.
Spomnil nas je, da je Slivnica ne prav dolgo nazaj dobila obnovljen kulturni dom, sedaj postaja bogatejša še za športno igrišče. Ob igrišču pa je na vidiku še kar nekaj lepih projektov, kot so otroško igrišče z igrali, balinišče in še kaj se bo našlo.

»Vesel sem, da naša Slivnica živi in se sonaravno razvija. Ob tej priložnosti vas pozivam, da čim prej ustanovimo športno društvo ter v polni meri izkoristimo sadove pridobitve. Za naše otroke in vnuke gre. Za njihovo prihodnost v domačem kraju,« je svoje besede sklenil Alojz Bavdek.

»Res bo kar 8 let že od tega, ko smo dobro prišli na občino, kot nova ekipa, in slišali za ta lep košček nad Spodnjo Slivnico, za Zavrh, in za željo, da bi tukaj nastalo športno igrišče,« je dejal župan dr. Peter Verlič. Potrebno je bilo dobiti lastništvo zemljišč, spremeniti prostorske pogoje ter seveda zagotoviti tudi denar. Na tem mestu je župan izpostavil ustanovitev medobčinskega razvojnega centra, katerega pomembna naloga je pridobivanje evropskih sredstev, ki pa smo jih pridobili tudi za projekt Športno igrišče Spodnja Slivnica.
»Vesel sem, to je 14. športno igrišče v naši občini. Naj bo medgeneracijsko, se pravi za mlade, stare, za vse. In da se boste tukaj prijetno počutili,« je vsem zaželel župan. Ob tem pa je napovedal, da se na naslednji otvoritvi na Spodnji Slivnici vidijo takrat, ko bodo predali svojemu namenu obnovljeno cesto od Grosupljega proti Spodnji Slivnici.

Župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar in predsednik krajevne skupnosti Alojz Bavdek so slovesno prerezali trak in nov Športno-rekreacijski park Zavrh predali svojemu namenu.
Da bo park varen, da bo to kraj prijetnega druženja, predvsem pa tudi kraj prijateljstva, ga je dekan Janez Šket tudi blagoslovil.

Z glasbo sta svečan del dogodka obarvali Pavlina in Ivana Šifrar, nato pa je sledil zabaven del, velika veselica s skupino Krila. In to je bil kraj druženja, veselja, prijateljstva. Naj bo tako vsa naslednja leta.

Novo igrišče na Spodnji Slivnici je sicer veliko 20 x 40 m. Namenjeno je igranju košarke in malega nogometa, seveda pa se lahko na njegovih površinah rekreiramo tudi drugače in se družimo s svojimi prijatelji, sokrajani.
Vrednost projekta je znašala 162.965,10 evrov, zanj pa smo preko Lokalne akcijske skupine Sožitje med mestom in podeželjem pridobili tudi sredstva iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v višini 45.479,68 evrov.
Novo igrišče je uredilo podjetje GIB gradnje d.o.o., za nadzor nad izvedbo del pa je skrbelo podjetje Urbing d.o.o.
Jana Roštan