Na morostu (barju) bodo spet stale mostiščarske kolibe

Občine Ig namera na novem jezercu postaviti deset kolib in učno pot do središča vasi. Na območju ižanskega morosta bo namreč zraslo čisto pravo koliščarsko naselje. Prizore iz romana Bobri Janeza Jalna bo v živo mogoče videti najkasneje leta 2021, ko bo koliščarska vas na sotočju Ižice in Želimeljščice tudi uradno odprta.

Z Ministrstva za kulturo, ki v projektu sodeluje kot posredniški organ, so sporočili, da bo zgodba razdeljena na tri dele. V središču Iga nameravajo zgraditi interpretacijski center, ki bo vstopna točka, namenjena stalnim in občasnim razstavam in virtualni predstavitvi biotske raznovrstnosti v povezavi s kulturno dediščino. Dober kilometer stran, ob sotočju Ižice in Želimeljščice, pa bo postavljena koliščarska naselbina, kjer bo poleg predstavitve biotske raznovrstnosti prikazano nekdanje življenja na koliščih. Od Iga do koliščarskega naselja bo vodila učna pot z informativnimi tablami.

Kolibe na novem jezercu

Pri sotočju nameravajo na območju, velikem kakšnih pet hektarjev, izkopati 1200 kvadratnih metrov veliko jezero in najprej postaviti pet kolišč, kasneje naj bi se jim pridružilo še pet domovanj prednikov Ižancev, ki so po besedah župana Janeza Cimpermana na nekdanje prebivalce zelo ponosni in tudi zato občinski grb že nekaj let krasi kolišče.

Župan je tudi napovedal pridobitev gradbenega dovoljenja že prihodnje leto, dela pa bodo začeli predvidoma leto kasneje. Ustanoviti nameravajo občinski javni zavod, ki bo skrbel za vzdrževanje objektov in za oglede. Vsebine za interpretacijo dediščine bo po besedah naravovarstvene svetovalke Maše Bratina zagotovil javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje, ki sodeluje v projektu poleg ižanske občine kot vodilne partnerice ter ZRC SAZU in Inštituta za arheologijo.

B. R.