Na Kreti se je začelo evropsko ekipno prvenstvo v šahu – naši v 1. krogu z Rusi! Slovenske Amazonke pa s Poljakinjami.

V prvem kolu sta se naši reprezentanci pomerili z zelo močnimi nasprotniki.

Poročilo sta napisala naša poročevalca velemojstrica Darja Kapš in mednarodni šahovski mojster Matjaž Mikac (dolgoletni selektor ženske reprezentance). Aljoša Grosar, mednarodni šahovski mojster, pa je selektor moške slovenske reprezentance.

V 1. kolu so se dekleta pomerila s četrtimi nosilkami na prvenstvu, s Poljakinjami. 

V velikem slogu in lepo zaključno kombinacijo je Laura Unuk premagala prvo poljsko šahistko in velemojstrico Jolanto Zawadzko.

Remizirala je Jana Krivec, ki v časovni stiski ni uspela realizirati dobljene pozicije. Darja Kapš je ustvarila obetavno pozicijo, prevzela pobudo, a se je žal zmedla in nato izgubila v končnici. Lara Janželj je prikazala pogumno igro, ki pa ji v današnjem reprezentančnem debiju še ni prinesla uspeha. Borbene igre bi našim dekletom lahko prinesle celo preobrat (neodločen izid ali celo zmago), kar pomeni lepo napoved za nadaljnja kola na tem izjemno močnem evropskem prvenstvu.

Fantje oz. možje so imeli še veliko težje delo, saj so igrali s prvimi favoriti, Rusi. Po otvoritvi so se naši velemojstri znašli v nekoliko slabših položajih. S čvrsto igro so Luka Lenič, Matej Šebenik in Jure Škoberne uspeli obdržati pozicije in remizirali z renomiranimi “super” velemojstri!

Žal svojega dne ni imel velemojster Aleksander Beljavski, ki je po težki partiji (šah je namreč zelo “težka” igra) izgubil.

Ruski “šahovski stroj” je “vknjižil” le minimalno zmago.

Omeniti je potrebno še hladnokrvno in iznajdljivo igro našega velemojstra Jureta Škoberneta, ki je v navidez izgubljeni poziciji (kar trdnjava manj – izločena iz igre – v igri) pričaral zmago ideje nad materijo.

Danes se igra že 2. kolo.

Ženske:

Belgija – Slovenija

Moški:

Slovenija – Danska

A. S.