Na današnji dan je pred tridesetimi leti prisegla prva slovenska osamosvojitvena vlada

16. maja leta 1990 je Lojze Peterle postal predsednik prve slovenske demokratično izvoljene vlade. Koalicija DEMOS je na volitvah, ki so potekale aprila 1990, dobila skupno 54 odstotkov glasov.

DEMOS so sestavljale stranke slovenske pomladi in sicer, SDZ, SDZS SKD, Slovenske kmečka zveza, Slovenska obrtniška stranka in Zeleni Slovenije. Znotraj te koalicije je največ glasov na volitvah dobila stranka SKD z Lojzetom Peterletom na čelu in sicer 13 odstotkov. Lojze Peterle je tako dobil po koalicijskem sporazumu pravico do premierskega položaja, čeprav se je bil temu pripravljen odreči v korist Jožeta Pučniku, ki pa je to ponudbo zavrnil.

Vlada DEMOS-a je nadaljevala program osamosvojitve in tako je skupščina Socialistične republike Slovenije na pobudo koalicije DEMOS, glasovala za organizacijo plebiscita za samostojno Slovenijo. S tem je DEMOS pokazal svojo pot in odločenost, da Slovenijo popelje na samostojno pot.

Lojze Peterle, prvi slovenski predsednik demokratično izvoljene vlade, o pomembnosti zmage DEMOS-a na volitvah oziroma kaj bi bilo, če ne bi zmagal DEMOS: »Verjetno tudi ne bi imeli samostojne Slovenije, ne bi bili člani EU in Nata, evroobmočja in verjetno ne bi potovali brez potnega lista do Severnega pola.«

Koalicija DEMOS nas je popeljala na samostojno pot in postavila temelje za slovensko mednarodno integracijo ter obstoj slovenske države.

A. T.