“Situacija na Balkanu se drastično slabša”, je na začetku današnje novinarske konference v vladi povedal uradni govorec Jelko Kacin in dodal, da se je situacija poslabšala predvsem v državah, ki so se – podobno kot že pred časom nekatere zahodne države – odločile za izvedbo volitev (Srbija, Hrvaška), pred volitvami je tudi Severna Makedonija.

Povedal je tudi, da tudi pri nas stanje ni najbolj obetavno, včeraj smo zbeležil kar 16 potrjenih okužb,a tudi danes lahko pričakujemo dvo mestno številko – opravljenih je bilo še več testiranj. Veliko obolelih se pojavlja tudi v domovih za starostnike, predvsem zaskrbljujoče je v DSO Vipava in na območju Kranja, kjer se na morebiten nov val okužb že aktivno pripravljajo. Napovedal je, da bodo ukrepi v DSO v naslednjih dneh ena od tem na novinarski konferenci.

Pristojni organi so sicer že ta vikend že začeli s poostrenim nadzorom izvajanja karantene. Poudarek bo tudi na sum širjenja okužbe s koronavirusom iz malomarnosti. Trenutno se slovenska policija ukvarja s primerom para, ki nista upoštevala karantene, izrečene enemu od njiju že 20. junija (oseba je ves čas hodila v službo), partnerka pa ob poslabšanju stanja in obisku zdravnika 3. julija zdravstvenega osebja ni obvestila o odrejeni karanteni. Glede omejenega para se vodi kazenski postopek zaradi suma širjenja nove bolezni iz malomarnosti, je povedal uradni govorec, grozi jima denarna ali celo zaporna kazen do 6 mesecev. Če pride do najhujših posledic (smrt), lahko sledi celo zaporna kazen do 8 let zapora iz malomarnosti.

Tema nocojšnje seje pa bo državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu nalezljive bolezni ter o ukrepih za zajezitev drugega vala epidemije.