Moje geslo je?

Gesla so še vedno ena od najbolj pogosto uporabljenih načinov zaščite pred nepooblaščenim dostopom do spletnih storitev in naših bolj ali manj dragocenih podatkov.

Nekateri izmed njih so celo takšni, katerih objava bi lahko marsikomu precej zagrenila življenje. Kljub temu tudi v letu 2019 večino uporabnikov ni bilo preveč domiselnih pri oblikovanju dostopnih gesel, kar je pokazala raziskava, opravljena s strani podjetja SplashData. Še več. Ta so tako enostavno ugotovljiva, da se spletnim kriminalcem ni treba pretirano truditi za pridobitev dostopa do žrtvinih spletnih storitev in dragocenih podatkov.

Analiza dostopnih oziroma ukradenih gesel s strani analitikov podjetja SplashData je pokazala, da je bila “ustvarjalnost” uporabnikov za oblikovanje gesel tudi v letu 2019 več kot porazna.

Med najpogosteje uporabljenimi gesli so namreč raziskovalci odkrili “123456” (že šesto leto zapored), “123456789” in “qwerty”. V letu 2019 so uporabniki začeli množično uporabljati še gesla, kot so “password”, “1234567”, “12345678”, “12345” in “iloveyou”.

Na zadnjih dveh mestih med desetimi najslabšimi gesli pa najdemo “111111” in “123123”. Seznam najslabših dostopnih gesel v letu 2019 pripravljen s strani podjetja SplashData pa je na voljo na povezavi https://www.teamsid.com/1-50-worst-passwords-2019/.

Da ne bi tudi vi v 2020 postali lahka žrtev nepridipravov, vam za spletne storitve priporočamo oblikovanje varnega gesla. Gre za dostopno geslo, ki je sestavljeno iz večjega števila običajnih besed in je daljše od osmih znakov (na primer “tojezabavno”).

Če želimo varnost gesla še dodatno izboljšati, lahko uporabimo še posebne znake ter kombinacijo velikih in malih črk (na primer “To,Je,Zabavno!”). V oblikovanje varnega gesla se vsekakor splača vložiti nekaj truda, saj je ta edina prepreka, ki vaše podatke loči od spletnih kriminalcev.

Gesla seveda menjajte redno – vsaj enkrat na tri do štiri mesece.

Ker pa bi morala imeti vsaka spletna storitev svoje dostopno geslo, vam priporočamo uporabo upravljavca gesel, kot je na primer LastPass (www.lastpass.com). Na ta način bomo lahko imeli še boljša in varnejša dostopna gesla. Ne pozabite še na dvostopenjsko prijavo, če je ta na voljo, saj boste spletnim kriminalcem tako močno otežili delo.

Vir: Računalniške novice