Mladi zdravniki Slovenije opozarjajo

»Dragi Slovenci, bodite pametnejši od oblasti in sami poskrbite zase in za druge! Poglejmo, kaj se dogaja v Italiji in pomislimo, ali lahko kaj naredimo drugače, hitreje. Lahko preskočimo fazo milih ukrepov in ne čakamo, da bo okuženih več kot 1000 ljudi?«

Na to opozarjajo Mladi zdravniki Slovenije ob dosedanjem uradnem ukrepanju, s katerim naj bi preprečili širjenje novega koronavirusa v Sloveniji. In dodajajo: »Odločni zaščitni ukrepi niso potrebni zaradi panike, pač pa zato, ker približno pet do deset odstotkov obolelih potrebuje intenzivno zdravljenje.«

Dosedanji scenarij ukrepov, ki sta ga narekovala Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvo za zdravje, je bil v resnici nerazumljivo mil, kljub védenju, kako okrnjene so zmogljivosti našega zdravstva.

»Nov virus ima precej višjo smrtnost kot gripa in pogosteje zahteva intenzivno zdravljenje. Te kapacitete pa so v Sloveniji zasedene že v sezoni navadne gripe! Ob množični širitvi virusa bo najverjetneje sledil kolaps zdravstvenega sistema in ne bo mogoče ustrezno poskrbeti za vse najhuje bolne … V primeru večjega števila okuženih ne bo dovolj bolniških postelj in osebja, da bi poskrbeli za vse. Prav tako bo zmanjkalo postelj za bolnike, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje zaradi drugih bolezni.«

Zato so mladi zdravniki slovenske prebivalce ponovno pozvali k upoštevanju ne le osebne, ampak tudi družbene odgovornosti, kajti širjenja okužbe ne bo mogoče omejiti brez doslednega izvajanja zaščitnih ukrepov:

  • če ste prehlajeni ali imate povišano telesno temperaturo, ostanite doma;
  • če imate bolezenske znake, pokličite osebnega zdravnika in se po telefonu pogovorite glede nadaljnjega ukrepanja;
  • ne obiskujte starejših in drugih, ki jih okužba s koronavirusom lahko najbolj ogrozi;
  • za izvajanje higienskih ukrepov je treba skrbeti dosledno, še bolj kot ponavadi;
  • izognite se rokovanju in objemanju;
  • izogibajte se množicam.

V Sloveniji je bilo po zadnjih uradnih podatkih opravljenih 1227 testiranj, potrjenih je 23 okužb. Po besedah direktorice Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nine Pirnat število okužb pri nas narašča počasneje, za vse tako imenovane primarne in sekundarne primere je znano, od kod izvirajo – seveda pa je zaostritev zaščitnih ukrepov nujna, če naj bi okužbe s koronavirusom ohranili na ravni, ki jo je še mogoče obvladovati.

Ministrstvo za finance bo zdaj sprostilo proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme resorjem, ki bodo izvajali javno naročanje za potrebe trenutne situacije, Slovenija se bo prek evropskega javnega naročila pridružila nabavi 500.000 kosov zaščitnih mask, so še sklenili na seji sveta za nacionalno varnost.

Vsa gospodinjstva po Sloveniji naj bi končno vendarle prejela tudi tiskane letake z navodili glede (samo)zaščitnega ukrepanja, vsi potniki, ki bodo prečkali slovensko mejo, pa bodo prejeli sms obvestilo glede ukrepov, ki jih je treba upoštevati.

Inšpekcijske službe ministrstva za zdravje bodo uvedle stalni nadzor, ki bo preverjal, ali organizatorji prireditev upoštevajo odločbo o odpovedi oziroma prestavitvi dogodkov, na katerih bi se v zaprtih prostorih zbralo več kot 100 ljudi.

Vir: