V četrtek 14. 5. 2020, je v sklopu obiskov po slovenskih občinah občino Ivančna Gorica obiskal minister, pristojen za strateške projekte in kohezijo, Zvonko Černač. Na povabilo župana Dušana Strnada se je minister s svojo ekipo ustavil v starodavnem mestu Višnja Gora, ki iz dneva v dan dobiva novo podobo.

Poleg župana Dušana Strnada so ministra sprejeli tudi podžupanja Martina Hrovat, podžupan Tomaž Smole, direktorica občinske uprave dr. Andrejka Miše Glavič, direktorica Zavoda Prijetno domače Maja Lampret in strokovna sodelavca iz občinske uprave na področju investicij in infrastrukture Simon Kastelic in Janez Radoš. Ministru je dobrodošlico zaželel tudi predsednik Sveta krajevne skupnosti Janko Zadel. Glede na velik pomen za čebelarstvo in Slovenijo pa se je vabilu odzval tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Med obiskom si je minister ogledal eno od prizorišč prireditev praznovanja Svetovnega dne čebel, skupaj z obeležjem Kranjski čebeli in učnem čebelnjaku ter nekdanjo šolo, ki bo v naslednjih letih dočakala preureditev v Hišo Kranjske čebele. Interaktivni muzej s hostlom v Višnji Gori bo vsekakor zanimiva destinacija za domače obiskovalce, kot tudi širše po Evropi in celem svetu, saj je slovensko čebelarstvo še posebej priznano v svetu. Prav tako Kranjska sivka, ki je druga najbolj razširjena čebela na svetu in izvira iz bližnjega Gradu Podsmreka. Po ogledu gradbišča starega mestnega jedra, ki bo končno podobo dobil s preureditvijo stare šole v Hišo Kranjske Čebele in ureditvijo okolice, so srečanje nadaljevali v Mestni hiši Višnja Gora. Ministru so predstavili omenjeni projekt in še nekatere druge vitalne projekte za razvoj Občine Ivančna Gorica v prihodnje. Od Kulturno upravnega centra v Ivančni Gorici, čiščenju odpadnih komunalnih vod v porečju reke Krke in širše po občini, do problematike predšolske vzgoje.

Namen obiska ministra z župani in ostalimi deležniki je izmenjava mnenj glede težav, ki se pojavljajo pri črpanju sredstev v okviru obstoječe finančne perspektive, ki se v kratkem izteka. Drugi namen pa je pridobitev oziroma izmenjava mnenj glede programa bodoče finančne perspektive 2021 – 2027, ki se v teh dneh pospešeno pripravlja in naj bi bila na nivoju evropske komisije zaključena v letošnjem letu.

Ob predstavljenem v Višnji Gori se je minister Černač obvezal, da se za projekt Hiša Kranjske čebele, ki je pripravljen na izvedbo, poiščejo možnosti vključitve v finančno shemo, saj izpolnjuje vse kriterije sofinanciranja. »Vsekakor gre za vseslovenski čebelarski projekt, ki je v vseh merilih med prvimi po vsebini in raznolikosti po predstavitvi«, je še povedal Černač. Prav tako pozdravlja idejo in ga veseli, da se stavba nekdanje šole, ki je odslužila svojemu osnovnemu namenu, doda novo »živo« zgodbo, z interaktivnim muzejem in hostlom.

Povedal je še, da se bo zavzemal za sofinanciranje virov sredstev tudi za ostale projekte, ki bodo verjetno aktualni v naslednjem sedemletnem finančnem obdobju.

Več si lahko preberete na spletni strani občine.

Zapisal in fotografiral: Gašper Stopar