Ob mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku se bo Občina Kamnik na pobudo Društvo Junaki 3. nadstropja pridružila ozaveščanju o tej pomembni temi.

Ob tej priložnosti bodo v sredo, 15. februarja 2023, Stražni stolp Malega gradu in Dom kulture Kamnik osvetlili v rumeno. Namen akcije je pritegniti čim širšo pozornost javnosti in opozoriti, da za rakom v Sloveniji letno zboli približno 80 otrok in mladostnikov. Ozdravljivost je 80-odstotna, mnogi pa bitko s to kruto boleznijo žal izgubijo.

Društvo Junaki 3. nadstropja

Društvo Junaki 3. nadstropja, ki so ga ustanovili starši otrok z rakom, za mednarodni dan boja proti otroškemu raku, ki ga obeležujemo vsako leto 15. 2., organizira vseslovensko akcijo ozaveščanja. K sodelovanju pri ozaveščanju so vabljene vse šole, vrtci, občine in prav vsak posameznik. Prav vsi pa si lahko pripnemo zlato pentljo in s tem pripomoremo k ozaveščenosti. Pomagajmo Junakom, da bodo njihovi dnevi vsaj nekoliko lažji in lepši!

V društvu smo za osrednjo temo letošnjega ozaveščanja izbrali nasvete za okolico, kako pristopiti k družini otroka z rakom, kaj je primerno reči in kaj ni. Ob tem smo izdali nov letak “10 NASVETOV, KAKO PRISTOPITI DO DRUŽIN OTROK Z RAKOM IN KAKO NE”, ki nadgrajuje že preteklo serijo “10 dejstev o otroškem raku” in “10 zmot in resnic o otroškem raku”.

Kot dopolnitev pa smo pripravili še anketo, s katero se lahko vsak seznani o primernih načinih, kako pristopiti do družine, ki se sooča z diagnozo otroškega raka. Zbrani odgovori bodo v veliko pomoč društvu pri ozaveščanju o otroškem raku.

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku je svetovna kampanja, ki ozavešča o raku v otroštvu in mladosti. Leta 2002 ga je ustanovila mednarodna organizacija International Childhood Cancer Day, ki se zavzema za napredno zdravljenje in oskrbo ter spodbuja k večjemu razumevanju težav, s katerimi se srečujejo družine otrok in mladostnikov v času zdravljenja ter po zdravljenju. 

Simbol boja proti otroškemu raku je zlata pentlja. Zlato je plemenita kovina. Prav tako so plemeniti naši otroci. Predstavlja plamen upanja in čistost otroških src. Simbolizira boj z rakom.  Zlato mora skozi ogenj, da postane močnejše in trpežnejše. Takšna je tudi pot Junakov – otrok z rakom. Po vseh težavah in bolečinah, ki jih izkusijo, so močnejši in pogumnejši. Zato jih imenujemo Junaki z veliko začetnico.

  1. februarja si PRIPNITE ZLATO PENTLJO (navodila so na voljo v fotogaleriji) in tako izkažite podporo:
  • otrokom in mladostnikom, ki se pogumno spopadajo z rakom,
  • vsem, ki so premagali otroškega raka,
  • družinam, ki pogumno živijo naprej, čeprav so zaradi raka izgubile otroka,
  • zdravnikom, zdravstvenemu osebju in prostovoljcem, ki svoj poklic in čas namenjajo otroškemu raku.

Kako pristopiti do družin otrok z rakom

V društvu so za osrednjo temo letošnjega ozaveščanja izbrali nasvete za okolico, kako pristopiti k družini otroka z rakom, kaj je primerno reči in kaj ni. V sodelovanju s strokovnjaki so pripravili nov letak: 10 NASVETOV, KAKO PRISTOPITI DO DRUŽIN OTROK Z RAKOM IN KAKO NE.

Društvo vabi tudi reševanju kratke ankete, s katero se lahko poučite o primernih načinih komunikacije in interakcije z družino, ki se sooča z diagnozo otroškega raka. Zbrani odgovori bodo v veliko pomoč društvu pri ozaveščanju o otroškem raku.

Več informacij si lahko preberete tudi TUKAJ.

Rak ne izbira, zboli lahko kdorkoli. Otrok iz vašega kraja, otrok iz vaše ulice, ali pa otrok vašega znanca, prijatelja.

Spletno uredništvo
Besedilo in fotografije povzeto po: Društvo Junaki 3. nadstropja