V zadnjih dneh se ves čas ponavlja v javnosti, kako je bilo v petek na protestih 40.000 protestnikov. Številka, kot smo lahko ugotovili tudi iz vseh posnetkov in fotografij, seveda ne drži.

 

V veliki želji po takšnem številu ljudi, je eden od organizatorjev protesta izjavil, da naj bi bilo protestnikov 40.000. Seveda so mediji to takoj povzeli in vseskozi ponavljajo isto številko. To številko je nekaj dni nazaj v oddaji 24 ur zvečer najmanj petkrat ponovil tudi Marjan Šarec.

Dejstva pa so povsem drugačna. Že samo s primerjavo fotografij protesta s fotografijo 30.000 glave množice v Planici nam postane jasno, da je številka močno napihnjena.

Vir: družabna omrežja

V izogib napačnim informacijam smo se obrnili na Policijo z zaprosilom po podatku o udeležbi na petkovem protestu. Prejeli smo odgovor:

Minuli petek se je protestov udeležilo več tisoč protestnikov (okoli 15 tisoč). Samo število prisotnih na določenih lokacijah se je sprotno spreminjalo, zato je težje podati oceno števila udeležencev.

To pa je povsem druga številka, kot nam jo želijo prodati osrednji mediji, opozicija in tisti protestniki , ki so izpostavljeni kajne.