Bližajoče volitve spodbudijo marsikaj. Kar je tudi pričakovano in do neke mere sprejemljivo. Ne morem pa sprejeti, da nekateri za lasten interes izkrivljajo dejstva in želijo prikrojiti resnico sebi v prid. Tako se je v zadnjem času pojavilo ogromno komentarjev v zvezi z delovanjem NK Domžale in sodelovanjem med NK Domžale,

Občino Domžale in Zavodom za šport in rekreacijo Domžale, pričajoč, da naj “fuzbalerji” pa ja bodimo tiho in se ne pritožujmo, saj občina Domžale tako zelo lepo skrbi za nas, da je občina s svojo podporo in finančnim prispevkom zelo zaslužna za naše dobre poslovne in tekmovalne rezultate v zadnjih letih.

Razumem, da gre to marsikomu v nos in bi raje videl, da so naši rezultati slabši, tako kot z zadnjem obdobju in so to izkoristili za sprostitev frustracij, ki so se očitno dolgo časa nabirale.

Kljub temu pa se mi zdi primerno na tem mestu in ob tem času javno reagirati na te navedbe in predstaviti dejstva, številke in argumente, potem pa si lahko naši občani, člani, podporniki, navijači in širša javnost ustvari svojo sliko.

V ta namen delim svoj komentar, ki sem ga podal na enega izmed teh očitkov!

NK Domžale je v letu 2017 od občine prejel 56.900 € za izvajanje mladinskih programov. Sredstva, ki jih NK Domžale v celoti namenja za izvajanje teh programov, so približno 550.000 €, torej dodamo še 10 x toliko zraven sami, da lahko naši otroci in mladina trenirajo najbolje v Sloveniji. V našem pogonu redno trenira nekaj manj kot 300 otrok, skupaj z ONŠ in malčki pa krepko čez 500. Vadnine so v NK Domžale nižje kot v primerljivih klubih v Ljubljani (Olimpija, Bravo …) ne glede na to, da občina Ljubljana plačuje skoraj vse trenerje, ki delujejo v mladinskih pogonih, temu pa še doda sredstva, pridobljena na razpisu podobno kot v občini Domžale, le da so sredstva seveda neprimerno višja.

Nadalje je NK Domžale prejel 11.500 € od Zavoda za šport in rekreacijo Domžale, znesek, ki je nižji od plačanih najemnin za glavno igrišče, umetno travo (katere izgradnjo je na prošnjo in za uporabo NK Domžale plačala Nogometna zveza Slovenije), garderobe MNC (ki smo jih udarniško zgradili podporniki in člani NK Domžale), pisarniške prostore in garderobe v Domu športnih organizacij, lokal (katerega razširitev in prenovo smo izvedli v večini v okviru NK Domžale) in dve manjši stanovanji (urejeni ponovno v režiji in na račun NK Domžale). Ob tem vse vzdrževanje vseh treh igrišč (pomožno igrišče z naravno travo ima v najemu NK Domžale) izvajamo in financiramo popolnoma sami, in je to vključeno kot najemnina za te površine.

V letih 2016 in 2017 je NK Domžale prejel od občine in Zavoda skupaj 129.300 €, kar ni pokrilo niti najemnin stadionov Stožice v treh primerih (West Ham, Freiburg, Marseille) in Arene z’Dežele (Flora Tallin), vse te stroške je nosil NK Domžale in nihče iz občine ali Zavoda ni predlagal pomoči ob teh izrednih stroških, ki so nastali, ker naš stadion ne izpolnjuje primernih standardov za izvedbo takšnih prireditev.

Celoten proračun NK Domžale na letnem nivoju znaša v zadnjih letih v povprečju okrog 3.000.000 €, torej prispevek občine in Zavoda predstavlja 2,15% v celotnem letnem proračunu, zato mi lahko verjamete, da četudi tega prispevka ne bi bilo, poslovanje in rezultati NK Domžale ne bi bili prav veliko drugačni.

Metod Marčun – kandidat za župana Občine Domžale ni obljubil nič več, kot je obljubljeno že 12 let. Pošten, odkrit in spoštljiv odnos ter izpolnitev obljube, ki jo je Toni Dragar ničkolikokrat prelomil, da bo občine uredila garderobne prostore na vzhodni strani igrišča.

Obljuba je bila dana občankam in občanom, našim navijačem, igralcem, zaposlenim, podpornikom in tudi meni osebno, ko sem leta 2006 kandidiral na županovi listi. Še enkrat je bila obljuba potrjena leta 2010, ko sem kot športni direktor NK Domžale javno dal izjavo podpore Toniju Dragarju kot kandidatu za župana.

Vse dogajanje okrog tribune pa ne bi bilo tako kritično, če bi bil odnos z občino in Zavodom, kot sem zgoraj omenil pošten, odkrit in spoštljiv z obeh strani.

Da to ni tako, je največji dokaz, da je Zavod pod novim vodstvom in z vedenjem in dovoljenjem občine umaknil soglasje, s katerim bi NK Domžale dovolil na občinskem zemljišču ob Ten Ten urediti odprte zelene površine z naravno travo za trening, na lasten strošek izgradnje in vzdrževanja, s plačevanjem najemnine za zemljišče in z možnostjo odpovedi razmerja kadarkoli, ko bi občina tam želela postaviti nekaj drugega.

Obrazložitev je bizarna, saj naj bi po njihovi presoji lokacijska informacija preprečevala, da tam postavimo odprto zeleno površino za izvajanje treningov nogometa, saj govori, da je prostor namenjen za rekreativne igre z žogo, mi smo pa vendarle profesionalni klub.

Ta del najbolj boli, saj si naši otroci in trenerji v MNC najbolj želijo večjega števila tekem in treningov na naravni travi, ki je bolj prijazna do zdravja, obenem pa boljša za razvoj mladih nogometašev. Na tem mestu zdaj stoji eno (1) igralo za otroke.

Z vsem spoštovanjem, preden naslednjič govorite o stvareh, ki jih očitno ne poznate, vas prosim, da se o tem pozanimate. Pri naših otrocih, njihovih starših in družinah, pri naših trenerjih, zaposlenih, igralcih, navijačih in podpornikih, ki vam bodo dali bolj jasno predstavo o situaciji.

Več kot 100 ljudi mesečno je odvisno od dela NK Domžale, ki je društvo, ki ne ustvarja dobičkov, saj je kot klub prve lige podvržen izjemno zahtevnim mednarodnim standardom za pridobivanje licence za vsako tekmovalno sezono.

Veliko večino prihodkov pa, kot sem vam prikazal, ustvarimo sami, z znanjem, delom in sposobnostjo naših trenerjev, zaposlenih in seveda igralcev. Zato sem bil primoran v konkreten in obrazložen odziv na tako krivične in netočne navedbe ,kot ste jih podali. Vse podatke, ki sem jih navedel, preverite na strani www.erar.si.

Vir: FB