Marula je do 18 metrov visoko dvodomno drevo s široko krošnjo in srebrno skorjo. Doma je v južni Afriki.

Plod marule spominjajo na slivo, plodovi zrastejo v skupinah po trije, so okrogli ali jajčasti in koščičasti. Lupina je gladka, debela in rumene barve z drobnimi rjavimi pikami. Pod njo se nahaja bela vlaknasta pulpa, ki je sočna in sluzasta ter kislo-sladkega okusa.

V vsakem plodu so do tri semena. Užitna je le pulpa ploda, ki je bogata z vitaminom C in jo živilska industrija uporablja za sokove, džeme in alkoholne pijače. Če pustimo sadje, da fermentira, se lahko pripravi močno alkoholno pijačo, neke vrste domače pivo.

Na mednarodnem trgu pa je zelo priljubljen liker Amarula, narejen iz sadja, alkohola in smetane.

Tudi semena so hrana, bogata z beljakovinami in oljem. Užitna so surova ali pražena.

Marula je ena od največjih afriških avtohtonih rastlin in ima še vedno pomembno prehransko in medicinsko vlogo za južna in srednjeafriška ljudstva. Od nekdaj je del življenja prebivalcev južnih regij afriške celine.

Bušmani že tisočletja dobro vedo, kako uporabljati številne dele tega drevesa:

  • lubje ima zdravilne lastnosti in se uporablja pri profilaksi malarije in za zdravljenje črevesnih motenj, žvečeno olajša prebavo,
  • pražena jedrca so zaradi okusnosti znana kot hrana kraljev,
  • listi se uporabljajo kot začimba oz. za prelive.

Pri svojih izdelkih uporabljam 100 % naravno in ekološko pridobljeno olje marule, ki prihaja iz severne Namibije.

Približno 2000 lokalnih žensk, zbranih v delovnih skupinah, pobere plodove. Plodove, ki so popolnoma zreli, naberejo in olupijo. Vsak plod marule v pulpi vsebuje trdo ovalno koščico svetlo rjave barve, ki ima v notranjosti 2-3 bela jedrca ali semena. Koščice operejo in posušijo za kasnejšo obdelavo. Koščice razbijejo na kamniti plošči s kamnom, za kar je potrebno precej prakse. Ko koščica poči, se ročno odvzamejo jedrca. Postopek je dolgotrajen, saj traja približno 24 ur, da se napolni 800-gramski lonček z jedrci.  Jedrca mehansko stiskajo in tako pridobljeno olje filtrirajo. S tem zagotovijo kakovost in stabilnost izdelka, ki tako ustreza standardom mednarodne kozmetične industrije in zakonodaji EU.

Zanimivosti

Drevo marule je znano tudi kot:

      • kralj afriških dreves, ker je odporno proti suši, staroselcem je uporaben vsak del drevesa, ki ga s pridom izkoriščajo že tisočletja,
      • drevo slonov – sloni se hranijo z vejami in listi, še posebej pa jim je zaradi slastnega okusa všeč fermentiran plod, ki zaradi močnih sončnih žarkov pridobi na alkoholu,
      • poročno drevo, saj je simbol plodnosti; verjamejo, da ženske z uživanjem sadja marule prej zanosijo.
    Darja Gornjak Korošec, farmacevtka

Vir in še več : https://www.mayarula.si/