Maročana sredi Ljubljane poskusila posiliti žensko

Včeraj nekaj po sedmi uri so bili policisti PU Ljubljana obveščeni o sumu storitve kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, kjer je na območju Tabora v Ljubljani neznana oseba na eni izmed zelenic na tleh zadrževala žensko, osumljenec pa je nato v družbi s še eno osebo zbežal s kraja. Če policijsko sporočilo za javnost prevedemo v razumljivo slovenščino, je prišlo do poskusa posilstva.

Kot še navajajo policisti, so na podlagi podanega opisa v bližini prijeli 26-letnega državljana Maroka, ki mu je bila zaradi suma storitve kaznivega dejanja iz poglavja zoper spolno nedotakljivost odvzeta prostost. Prav tako je bila odvzeta prostost 23-letnemu državljanu Maroka, ki se ga sumi pomoči pri dejanju.

Na portalu Žurnal24 so zbrali statistične podatke o kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost na območju PU Ljubljana. V lanskem tromesečju julij, avgust, september jih je bilo 15, letos kar 27. V vsaj treh primerih naj bi jih zagrešili migranti. Ki pa so vpleteni tudi v druga kazniva dejanja, pogosto s področja nasilja, tako v azilnih domovih kot zunaj njih.

Lani v tem času so državljani tako imenovanih tretjih držav, kamor spadajo tudi ali predvsem migranti, zagrešili 486 kaznivih dejanj, letos pa kar 904. Porast je očiten tudi pri prišlekih iz držav zahodnega Balkana: lani so bili v navedenem obdobju osumljeni 2.560 kaznivih dejanj, letos 3.018.

Tudi število nezakonitih prestopov meje močno narašča in se približuje številki 50.000, lani jih je bilo trikrat manj. Azilni dom na ljubljanskem Viču ter izpostavi v Kotnikovi ulici in Logatcu pokajo po šivih.