Domžalčana Andraž kos in Matic Skok pod imenom Marmoris med najboljšimi osemnajstimi skladbami na predtekmovanju Eme 2020. Žirija Eme FREŠ je njuno pesem “Moj pristan” uvrstila v izbor za dve »prosti mesti« na izboru slovenske pesmi za Evrovizijo!

RTV SLOVENIJA je letos poleti objavila vabilo za sodelovanje na izboru predstavnika RTV Slovenija na 65. tekmovanju za pesem Evrovizije 2020, ki bo potekalo prihodnje leto v nizozemskem Rotterdamu. Za to je seveda najbolj zaslužen Duncan de Moor (bolj znan kot Duncan Laurence), nizozemski glasbenik,  ki je s pesmijo »Arcade« in osvojenimi 498 točkami zmagal na Pesmi evrovizije 2019 v Izraelu.

Izbor skladb, ki prinaša kar nekaj novosti, bo potekal v dveh kategorijah in sicer v kategoriji novincev (kategorija A) ter v kategoriji uveljavljenih izvajalcev (kategorija B).

Zakaj FREŠ?

Pomembna, če že ne najpomembnejša novost je EMA FREŠ, nov del projekta EMA-Pesem Evrovizije. FREŠ je mlado, novo, drugačno. S projektom EMA FREŠ želijo na RTV Slovenija pritegniti pozornost mlajših glasbenih izvajalcev, ki podajajo in sprejemajo glasbene vsebine prek spleta in z njim povezanih družbenih omrežij.

Da pa bo prva EMA FREŠ še bolj zanimiva, sta jo z nastopom še bolj osvežila mladi duo Marmoris, katerega člana sta Domžalčana Matic Skok in Andraž Kos,oba študenta, prvi fizioterapije, drugi pa psihologije in nekdanji nogometaš NK Roltek Dob, sedaj pa nogometni sodnik NZS.

Matica in Andraža seveda ne združuje le duet Marmoris, saj sta najboljša prijatelja že iz osnovne šole, druži pa ju seveda smisel za izjemen humor in, kot sama pravita, “smisel za izbiranje istih punc, v katere se rada zaljubljata”.

“Marmoris ni le duo temveč projekt in hkrati vabilo vsem mladim izvajalcem, ki ne vedo kaj bi s svojimi izdelki ali talenti, da se nam pridružijo. Ideja projekta je druženje pod imenom domišljije in ustvarjalnega vzdušja. Projekt tudi nima stalnih članov, zato so vsi vljudno vabljeni!« na kratko predstavi vedno simpatični Andraz Kos.

Na MMC RTV Slovenija in na drugih družbenih omrežjih, povezanih s projektom, bo nato ustvarjalna ekipa Eme objavljala skladbe oz. posnetke in odprla spletno glasovanje za dnevnega zmagovalca. Dnevni zmagovalci se bodo nato na glasovanju pomerili za zmagovalca tedna. Tekmovanje na izločanje bo v več krogih, na koncu se bodo najboljši uvrstili na izbor Ema 2020.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na družbenih omrežjih MMC RTV Slovenija RTV SlovenijaEvrovizija.com in @Evrovizija(twitter)

#ema2020
#emafres
MMC RTV Slovenija
RTV Slovenija
Evrovizija.com

Gregor Horvatič